vraag & antwoord

Mijn nieuwe baas is van Italiaanse komaf. Hoe kan ik onze samenwerking zo goed mogelijk laten verlopen?

Persoonlijke ontwikkeling

In Italië zullen ongetwijfeld weer andere omgangsvormen en -codes bestaan. Een eerste manier om zijn manier van werken te leren kennen is ervoor open te staan en goed te kijken hoe je manager communiceert en zaken aanpakt. Begrijp je zijn bedoeling niet, vraag er dan naar. Dat is beter dan misverstanden laten ontstaan. In het […]

In Italië zullen ongetwijfeld weer andere omgangsvormen en -codes bestaan. Een eerste manier om zijn manier van werken te leren kennen is ervoor open te staan en goed te kijken hoe je manager communiceert en zaken aanpakt. Begrijp je zijn bedoeling niet, vraag er dan naar. Dat is beter dan misverstanden laten ontstaan.

In het boek ‘Wereldwijd zakendoen’ kun je lezen over sociale omgangsvormen, vergadercultuur, de Italiaanse secretaresse, arbeidscultuur, communicatie enzovoort.
Over Italië wordt o.a. gezegd: ‘vergaderingen verlopen chaotisch, Italianen plannen hun lunchafspraken tussen 11.30 en 15.00 en praten veel met hun handen. Werk en privé lopen sterk door elkaar en Italianen vinden het zeer belangrijk om de persoonlijke relaties op te bouwen met de mensen met wie zij samenwerken. Italianen zijn informeel, maar niet zo direct als Nederlanders. Ze werken minder planmatig dan wij en hechten minder waarde aan procedures en regels.’

Een leuke website om wat meer informatie over buitenlandse gewoonten te lezen is: www.tickotel.nl/boeken/zakenreizen/etiquette. Je zou ook eens kunnen kijken op de websites voor expats (werknemers in het buitenland). Deze websites staan verzameld bij de links ‘Werken in het buitenland’ in de rubriek Persoonlijke groei.

Reageer op dit artikel