vraag & antwoord

Volgens mijn arbeidsovereenkomst heb ik een opzegtermijn van twee maanden, maar de wettelijke termijn is een maand. Wat geldt voor mij?

Persoonlijke ontwikkeling

Voor de werknemer geldt een wettelijke opzegtermijn van een maand, vroeger was dat twee. Wanneer echter in je arbeidscontract een andere termijn is afgesproken, is dat bindend. Je werkgever kan in het arbeidscontract een opzegtermijn opnemen die wettelijk niet langer mag zijn dan maximaal 6 maanden. De werkgever moet volgens de wet opzeggen voor het […]

Voor de werknemer geldt een wettelijke opzegtermijn van een maand, vroeger was dat twee. Wanneer echter in je arbeidscontract een andere termijn is afgesproken, is dat bindend. Je werkgever kan in het arbeidscontract een opzegtermijn opnemen die wettelijk niet langer mag zijn dan maximaal 6 maanden. De werkgever moet volgens de wet opzeggen voor het eind van de maand, tenzij in het arbeidscontract een andere dag is overeengekomen.

Meer informatie over werk en recht vind je op de website van de Arbeidsrechter.

Reageer op dit artikel