vraag & antwoord

Kan mijn werkgever me verplichten een stropdas te dragen?

Persoonlijke ontwikkeling

Ja en nee. Je werkgever kan strenge kledingvoorschriften opstellen en in het reglement laten opnemen dat het dragen van een stropdas verplicht is voor mannen die professionaliteit en autoriteit moeten uitstralen. Het is goed verdedigbaar dat mannen in bepaalde functies een net pak met stropdas moeten dragen (en de vrouwen een mantelpak met bijvoorbeeld een […]

Ja en nee. Je werkgever kan strenge kledingvoorschriften opstellen en in het reglement laten opnemen dat het dragen van een stropdas verplicht is voor mannen die professionaliteit en autoriteit moeten uitstralen. Het is goed verdedigbaar dat mannen in bepaalde functies een net pak met stropdas moeten dragen (en de vrouwen een mantelpak met bijvoorbeeld een sjaaltje).

Voor de rechter houdt dit reglement echter mogelijk geen stand, omdat het een voorschrift is dat alleen voor mannen geldt. De rechter zou dus kunnen oordelen dat de verplichte stropdas voor mannen discriminatie is.

Ook speelt mee dat het maar de vraag is of de stropdas echt noodzakelijk is om dat specifieke werk goed te kunnen uitvoeren. In sommige gevallen kan er ook een medische reden zijn om geen das te dragen, bijvoorbeeld wanneer ademhalen moeilijk gaat. Een doktersbriefje zou dan moeten volstaan om zonder stropdas op het werk te verschijnen.

Je zou ook eens kunnen beginnen over casual Friday, een dag waarop je het kledingvoorschrift kunt negeren en ook je collega’s er wat relaxter bij kunnen lopen.

Kleding heeft meer invloed dan je wellicht denkt. Zie bijvoorbeeld het nieuwsbericht Promotie hangt ook af van kleding.

Reageer op dit artikel