vraag & antwoord

‘Cookies: wat zijn het precies en wat houdt de nieuwe wetgeving in?’

Persoonlijke ontwikkeling

Een cookie is een klein tekstbestandje dat een website op de harde schijf van je computer zet op het moment dat je de site bezoekt. De belangrijkste functie van cookies is om de ene gebruiker van de andere te onderscheiden. In dit tekstbestand wordt namelijk informatie opgeslagen. De website kan deze informatie bij een later […]

Een cookie is een klein tekstbestandje dat een website op de harde schijf van je computer zet op het moment dat je de site bezoekt. De belangrijkste functie van cookies is om de ene gebruiker van de andere te onderscheiden. In dit tekstbestand wordt namelijk informatie opgeslagen. De website kan deze informatie bij een later bezoek weer herkennen. Of hij onthoudt in welke taal je de website wilt lezen. Maar veel cookies worden gebruikt om bij te houden wat je op internet doet, bijvoorbeeld naar welke pagina’s je kijkt. Je komt cookies dan ook veel tegen bij websites waarbij je moet inloggen. Een cookie zorgt er dan voor dat je ingelogd blijft terwijl je de site gebruikt.

Advertenties op maat
De mogelijkheid om gebruikers te identificeren en te volgen is voor veel websites waardevol. Door te volgen wat voor pagina’s de gebruiker bezoekt, kan het aanbod aan de gebruiker worden aangepast. Denk aan webwinkels die producten ‘aanraden’.

Cookies van derden
Sommige websites staan toe dat andere websites ook cookies kunnen plaatsen op de pc van de gebruiker. Dat soort cookies noemen we cookies van derden (3rd party cookies).

Wet- en regelgeving 
Het begrip ‘cookies’ is inmiddels onlosmakelijk met privacykwesties verbonden geraakt. Dat heeft ertoe geleid dat een aantal landen wetten en regels zijn gaan maken over cookies. Een richtlijn van de Europese Unie stelt dat websites duidelijk moeten maken wat ze met cookies en de verkregen informatie doen, en dat het voor gebruikers mogelijk moet zijn om cookies te weigeren. Je krijgt dan ook bij veel websites tegenwoordig een pop-up te zien waarin de website:
– toestemming vraagt voor het plaatsen van een cookie en
– informatie geeft over deze cookie.

Omdat de cookie niet noodzakelijk is voor het functioneren van een site, moeten websites onder de telecomwet toestemming vragen aan sitebezoekers om deze te plaatsen.

Aanpassing cookiewet
Voor het plaatsen en lezen van first party cookies is geen toestemming meer nodig van de gebruiker. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken na overleg met toezichthouder OPTA besloten. Cookies worden daarmee niet langer over één kam geschoren. Hoe de nieuwe regels er precies uit gaan zien, moet nog blijken.

Adverteerders zetten nu de voet tussen die deur en roepen hem en waakhond OPTA op deze uitzondering ook toe te passen voor affiliate cookies. Dit zijn geen functionele cookies, maar zorgen ervoor dat adverteerders weten dat er is doorgeklikt via bijvoorbeeld een banner. Telcomwaakhond OPTA bekijkt momenteel met het College Bescherming Persoonsgegevens hoe er invulling wordt gegeven aan de wens van minister Kamp om de handhaving te versoepelen.  

Reageer op dit artikel