vraag & antwoord

Welk bedrijf past bij mij?

Persoonlijke ontwikkeling

‘Ik schrijf sollicitatiebrief na sollicitatiebrief, maar eigenlijk weet ik zelf niet precies waar ik graag terecht wil komen. Hoe kom ik daar achter?’ Hier vind je drie vragen die je helpen jouw keuze te bepalen voor één van de 860.000 bedrijven in Nederland. Het belangrijkste is echter om te weten wat jij prettig vindt in […]

‘Ik schrijf sollicitatiebrief na sollicitatiebrief, maar eigenlijk weet ik zelf niet precies waar ik graag terecht wil komen. Hoe kom ik daar achter?’

Hier vind je drie vragen die je helpen jouw keuze te bepalen voor één van de 860.000 bedrijven in Nederland.

Het belangrijkste is echter om te weten wat jij prettig vindt in je werk. Hier kun je meer inzicht in krijgen door te kijken welke elementen in je huidige/vorige werk goed bevallen en welke je graag anders zou willen zien. Je kunt hierbij denken aan de hoeveelheid samenwerking met collega’s, de mate waarin je verantwoordelijkheid draagt en de sfeer die er binnen jouw organisatie hangt. Als je weet wat jij belangrijk vindt in je werk kun je kijken wat voor soort organisatie bij jou past.

De onderstaande drie vragen helpen je om een richting te kiezen. Daarna kun je gericht op zoek naar bedrijven die binnen dit profiel passen. Bovendien helpt het je om een goed antwoord te geven op de sollicitatievraag: ‘Waarom wil je bij ons werken?’

Vraag 1: Non-profit of profit?
De eerste keuze die je kunt maken is non-profit of profit. In een commerciële omgeving ligt de nadruk vaak meer op resultaten en prestaties. Het is belangrijk om klanten snel en goed te helpen. Dat betekent aanpakken, klantgericht werken en soms een stapje meer zetten. Bij (semi)overheidsorganisaties is de organisatie vaak meer op de inhoud en op de regels gericht. Processen zijn vaak gestructureerd. Winst maken staat niet voorop. Je draagt bij aan zaken die in het algemeen belang zijn.

Vraag 2: Welke branche?
Vergelijk een advocatenkantoor en een marketingbureau. Het zijn allebei bedrijven in de commerciële hoek, maar ze verschillen sterk van uitstraling. Ook binnen de (semi)overheid zijn er grote verschillen. Een gemeente is anders dan een universiteit. Er zijn nogal wat verschillende sectoren waarin je aan de slag kunt. Om je keuze te maken helpt het om te kijken welke branches jou aanspreken. Misschien heb je affiniteit met de zorg of vind je de financiële dienstverlening interessant. Steeds vaker kun je ook kiezen voor een organisatie die internationale contacten heeft. Wil je graag in Nederland blijven, maar vind je het interessant om contact te hebben met mensen in het buitenland? Dan is een dergelijk bedrijf misschien wat voor jou.

Vraag 3: Een klein of een groot bedrijf?
In een klein bedrijf kun je vaak zo bij de baas naar binnen lopen. Er is een informele sfeer en je krijgt meer verantwoordelijkheid en meer verschillende taken. Een nadeel is dat je veel aan het werk bent met dezelfde mensen. Als het met iemand niet klikt, dan zit je wel aan die persoon vast. Bij grote bedrijven zijn de processen vaak meer vastgelegd. Ze hebben meer ruimte om bepaalde werkzaamheden uit te besteden. Dat betekent dat het werk zelf meer gespecialiseerd is. Een voordeel van een groot bedrijf is dat je meer ontwikkelmogelijkheden hebt. Bovendien zijn er meer collega’s om mee te netwerken en te lunchen.

Op 123test.nl vind je een bedrijfskeuzetest.

Wil je meer lezen over het vinden van een nieuwe baan? Lees de klassieker Welke kleur heeft jouw parachute?, een boek van Richard Bolles, ook verkrijgbaar in de bibliotheek.

Reageer op dit artikel