vraag & antwoord

Zo houd je het vakantiegevoel vast

Persoonlijke ontwikkeling

Je hebt het jezelf nog zó voorgenomen: dit jaar behoud je de relaxte staat die je ook in je vakantie hebt en ga je volledig ‘zen’ weer aan het werk. Maar de werkelijkheid is weerbarstig: binnen enkele dagen leef je weer vanuit takenlijsten en je mailbox en lijkt je vakantie alweer een vage droom. Het […]

Zo houd je het vakantiegevoel vast

Je hebt het jezelf nog zó voorgenomen: dit jaar behoud je de relaxte staat die je ook in je vakantie hebt en ga je volledig ‘zen’ weer aan het werk. Maar de werkelijkheid is weerbarstig: binnen enkele dagen leef je weer vanuit takenlijsten en je mailbox en lijkt je vakantie alweer een vage droom. Het enige wat je zeker weet is… dat je alwéér toe bent aan vakantie.

Hoe houd je dat gevoel wel zo lang mogelijk vast?

Begin niet op een maandag

Als de meeste mensen denken dat je nog op vakantie bent is het een stuk makkelijker om op te starten. Ben je flexibel in je vakantiedata, kies er dan voor om op vrijdag je eerste werkdag te hebben, in plaats van de geijkte maandag. Vrijdag is een rustige dag in veel organisaties en dat geeft je de kans om even op adem te komen, te overzien wat er ligt en je eerste week te plannen.

Houd veel lucht in je agenda

Maak een afspraak met je vervanger (als je die hebt) op je eerste dag om de stand van zaken door te nemen. Blokkeer nog één of twee dagen om rustig te kunnen starten. Kan dat niet? Maak dan in elk geval geen afspraken die dagen. En bouw ook rust

Maak heldere keuzes

Je hoeft niet álles te lezen wat er is geschreven in je afwezigheid. Hopelijk heeft je vervanger al veel post en mail afgehandeld en weggegooid. Kijk wat er ligt, stel prioriteiten vast, maar blijf wel realistisch. Houd de drie S’en in gedachten: Scannen, Sorteren en Stomweg weggooien.

Ontspan

Neem elk uur een paar minuten om te ontspannen en richt al je aandacht op het drinken van je thee of koffie of op wat je eet.

Beweeg

Ga elke dag naar buiten en beweeg. In de vakantie ben je ook vaak buiten en dat verhoogt je humeur. Maak een lunchwandeling met collega’s van wie je energie krijgt, en bespreek eens andere dingen dan werk.

Mindfulness

Meditatie of mindfulness kan ontspanning geven omdat het helpt meer in het nú aanwezig te zijn en minder in je hoofd. Alles wat je lijfelijk een relaxt gevoel geeft, draagt bij aan het vakantiegevoel. En je kunt mindfulness prima doen op het werk. De training Mindful werken gaat in op werken vanuit aandacht en innerlijke rust. Je leert hoe je gefocust kunt blijven, ook bij storende onderbrekingen of bij emotionele turbulentie.

Doe één ding tegelijk

En doe het met aandacht, net als je op vakantie deed. Kleine stappen, niet alles tegelijk.

Denk terug

Hang wat foto’s of andere herinneringen op, droom er even bij weg en voel de ontspanning die je had op je vakantiebestemming.

Lees ook

9 tips om ontspannen op vakantie te gaan
10 tips om opgeruimd de zomer in te gaan

Verdieping

Werkoverdracht voor vakantie [vakbase]
Mindful werken [training]

Reageer op dit artikel