vraag & antwoord

Creatief werken: zo vang je ideeën 

Persoonlijke ontwikkeling

Heb je vaak veel nieuwe ideeën maar raak je ze ook weer kwijt? Of doe je niets met creatieve invallen? Tips om je inspiratie vast te leggen.

Creatief werken: zo vang je ideeën 

Of het nu gaat om persoonlijke creativiteit (verhalen schrijven, schilderen, scrapbooken, fotograferen, koken) of om je professionele invallen: om je persoonlijke ideeënfabriek draaiende te houden heb je natuurlijk grondstoffen nodig, en halffabrikaten. Want een idee is vaak een combinatie van iets nieuws met iets bestaands, of een nieuwe rangschikking. Bestaande ideeën vormen dus belangrijk basismateriaal voor creativiteit. Verzamel daarom ideeën en invallen die potentie om uit te groeien tot een nieuw idee!

Bewaar knipsels

Heb je iets inspirerends gelezen? Scheur het uit, print of bewaar een online tekst in een speciaal daarvoor aangemaakte map. Noteer je eigen ideeën erbij.

Maak lijstjes

Lijstjes maken… heerlijk, zo vinden wij op de redactie. Het voedt onze behoefte om orde te scheppen in de (redactionele) chaos. Lijstjes duiken op in vergaderingen, planningen, kranten, internet. Je kunt ook lijstjes maken om bijvoorbeeld bij te houden welke boeken je gelezen hebt, wat je nog wil doen, wensen of om plannen voor de toekomst te noteren.

Lijstjes maken is dus een prima bezigheid om bewust naar de wereld te kijken en te focussen. Als je iets bewust aandacht geeft, zie je meer.

Maak een inspiratieboek

Zet je ervaringen op papier, in een apart boekje. Schrijf wat steekwoorden op, maak tekeningen of plak plaatjes. Kies je eigen stijl. Het gaat erom dat je je ervaringen en invallen vastlegt.

Vind een startpunt

Laat je inspireren door anderen. Dat is een fijne manier om op gang te komen. Kijk in boeken, kranten, nieuwsbrieven, online, tentoonstellingen. Componeer vervolgens je eigen lied. Componisten hebben ook een eerste toon nodig om met een nieuw stuk te beginnen.

Hou een notitieboek bij

Schrijven in een notitieboek is het begin van creatief werken. Door je invallen te noteren dwing je jezelf je gedachten uit te werken. En het brengt rust want wat je uitwerkt blijft bewaard. Het is een zaaibed waarin veel zaadjes wellicht niet zullen ontkiemen maar… waar één zaadje misschien wél een prachtige bloem wordt. Je notities geven je bovendien inzicht in hoe je werkt, denkt, schrijft. Het is een manier om in je eigen brein te kijken. Neem dus altijd een notitieboekje mee. Je weet nooit wanneer er een inval komt.

  • Beschrijf één kant van de pagina, dan kun je later altijd nog aanvullen.
  • Je kunt een boekje gebruiken, maar natuurlijk ook online of mobiele apps. Zie ons artikel over handige apps voor to do-lijstjes.
  • Blader regelmatig door je aantekeningen. Vaak schieten je dan opeens nieuwe inzichten te binnen.

Bron: Lenig denken | Auteurs: Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel

Zelf aan de slag

Met lenig denken vergroot je je creatieve slagkracht. Onmisbaar nu in je werk steeds vaker een beroep wordt gedaan op je creativiteit en probleemoplossend vermogen. De kunst is flexibel te zijn, lenig te denken. Zo kom je snel en makkelijk op nieuwe ideeën. Inclusief een presentabel concept. In de workshop Creatie en oplossingsgericht denken krijg je tools aangereikt om direct aan de slag te gaan.

Wil je je verder trainen in creatief denken? Kom dan naar de training Creatief en oplossingsgericht denken.

Reageer op dit artikel