checklist

Zo gebruik je managementinzicht in je voordeel

Samenwerken

Voor een goede samenwerking met je manager is managementinzicht cruciaal. Want als de manager een verkeerde keuze maakt, werk je eigenlijk voor niets. Het is dus belangrijk om het proces te bewaken van het maken van de juiste keuze voor je leidinggevende. Zo doe je dat.

Zo gebruik je managementinzicht in je voordeel

Structuur en proces

Clarence van der Putte, economisch psycholoog en marktonderzoeker, geeft voor Management Support de training Managementinzicht voor assistants. Hij legt uit waar het om draait bij organisatiekunde en managementinzicht. “Structuur en proces, daar gaat het met name om. Hoe alles in zijn werk gaat binnen de organisatie. Aan de processen raak je na verloop van tijd gewend: je leert ze kennen. Net als met autorijden. Een van de meeste complexe dingen voor een mens is dat je veel uiteenlopende dingen tegelijk moet doen. En dan kom je er ook wel eens achter dat je bepaalde dingen verkeerd doet. Wil je dat voorkomen, wees dan alert op wat er buiten de organisatie gebeurt. Er verandert zoveel, het is goed om bewust te zijn van alle veranderingen. Kijk hoe je de gaps tussen binnen en buiten kunt overbruggen en maak gebruik van een strategisch marketingmanagementmodel.”

Ontwikkelingen binnen én buiten de organisatie

Een organisatie is vaak heel intern gericht. Daarbij vergeet het bedrijf naar buiten te kijken. “Al het werk komt van buitenaf. Met name grote logge instituten denken dat ze een machtspositie hebben. Maar als je de buitenwereld niet in de gaten houdt, ben je op een gegeven moment je plan kwijt.”
Ook voor de secretaresse geldt: onderken jij wat er speelt binnen én buiten je organisatie? “Een training biedt daarbij inzicht. Je ontmoet mensen uit verschillende bedrijven en organisaties en dan komen bijvoorbeeld ook de verschillen aan het licht tussen overheid en commerciële instellingen. Daar leer je van. Wat heb ik zelf, kan ik daarmee leven en wil ik daarin doorgroeien? Hoe pak ik het aan als ik iets anders wil? Maak ik gebruik van interne mobiliteit of ga ik gewoon weg?”

Managementinzicht

Als je meer managementinzicht krijgt, stimuleert dat je houding van proactief denken. Je gaat je openstellen voor de dingen van buitenaf, je kijkt buiten je normale taken en bevoegdheden en buiten je functieprofiel. “Daardoor kun je betere beslissingen nemen in het kader van het bedrijf, en niet alleen dat van jezelf. De effectiviteit van de hele organisatie ga je op jezelf betrekken. In plaats van dat je zegt: ik heb mijn werk gedaan.”

Proactieve houding

Zeker met het oog op de toekomst is zo’n proactieve houding heel belangrijk, aldus Van der Putte. “De digitalisering gaat zo snel dat er bijna geen cursussen tegen opgewassen zijn. Velen kunnen niet meekomen met alle trends en ontwikkelingen. Houd vooral je geest jong en beperk je niet alleen tot het werk zelf, maar richt je ook op de dynamiek van je omgeving buiten de organisatie. Zorg ervoor dat je weet hoe jonge mensen denken. Leun vooral niet achterover!”

Tip: Tijdens de workshopdagen is er een workshop managementinzicht waar je je nog voor kunt inschrijven. Bekijk hier meer informatie.

Reageer op dit artikel