vraag & antwoord

Wat kun je doen voor een betere werksfeer?

Samenwerken

Stel: het loopt niet zo lekker bij jou op de werkvloer. Wat kun je doen om de werksfeer te verbeteren? Trainer Ingrid Bannink geeft een aantal tips.

Wat kun je doen voor een betere werksfeer?

Los kleine irritaties op

Collega’s ergeren zich vaak aan kleine dingen, zoals een collega die telkens met snoeppapiertjes ritselt. Bespreek dit, en verzin een praktische oplossing. Misschien kunnen die snoepjes aan het begin van de dag uitgepakt worden zodat je er geen last meer van hebt.

Stop met roddelen

Collega’s moeten soms even hun hart luchten, of willen een vervelende situatie voorleggen aan iemand anders. Daarom wordt er geroddeld. Maar besef dat het niet oké is. Roddelen gaat vaak van kwaad tot erger. En je beïnvloedt daarmee ook de ander, die daardoor een negatief beeld krijgt van jouw collega. Doe er niet aan mee, en maak het eventueel bespreekbaar.

Accepteer andere visies

Mensen hebben vaak in hun hoofd wat de beste werkwijze is, en worden daarin gesteund door hun collega’s. Mensen met een afwijkende mening worden soms sociaal buitengesloten of belachelijk gemaakt. Besef dat een andere visie ook goed kan zijn.

Wees attent, maar overdrijf niet

Het is goed voor de werksfeer om af en toe koekjes mee te nemen, en collega’s te vragen hoe hun weekend was. Maar overdrijf het niet. Collega’s die altijd maar gezellig willen doen, en alles met de mantel der liefde bedekken, slaan uiteindelijk de plank mis. Blijf vooral jezelf.

Haal zelf plezier uit je werk

Soms heb je gedaan wat je kon doen om de werksfeer te veranderen, en lukt het gewoon niet. Probeer je dan te focussen op de dingen die wél leuk zijn. Misschien heb je inhoudelijk leuk werk, of heb je een leuk contact met collega’s van andere afdelingen. En als je echt geen plezier meer hebt in je werk: zoek dan een andere baan. In een ander team voel je je waarschijnlijk wel op je plek.

Reageer op dit artikel