vraag & antwoord

Hoe vervoeg je werkwoorden als appen en updaten?

Taal & Spelling

Via de digitale sector zijn er veel nieuwe werkwoorden in ons woordenboek beland: appen, skypen, updaten, sms’en en e-mailen. Hoe vervoeg je deze werkwoorden?

Hoe vervoeg je werkwoorden als appen en updaten?

Veel mensen denken dat appen een Engels werkwoord is. Niets is minder waar. Een Engelsman zal appen niet kennen. Wat ik wil zeggen, is dat een van oorsprong Engels werkwoord een Nederlands werkwoord is, zodra er –en achter staat. Een belangrijk punt. Want dan vervoeg je zo’n werkwoord ook zoals je Nederlandse werkwoorden vervoegt.

Schrijfwijzen

Dit betekent dat je voor de tegenwoordige tijd stam of stam + t schrijft. Voor de verleden tijd gebruik je ’t kofschip. Soms leidt dit tot vreemde schrijfwijzen. Twijfel je? Check dan je woordenboek. Een paar voorbeelden:

Voorbeelden

appen:

 • ik app
 • jij appt
 • wij appen
 • ik appte
 • wij appten
 • ik heb geappt

e-mailen:

 • ik e-mail
 • jij e-mailt
 • wij e-mailen
 • ik e-mailde
 • wij e-mailden
 • ik heb ge-e-maild

sms’en:

 • ik sms
 • jij sms’t
 • wij sms’en
 • ik sms’te
 • wij sms’ten
 • ik heb ge-sms’t

skypen:

 • ik skype
 • jij skypet
 • wij skypen
 • ik skypete
 • wij skypeten
 • ik heb geskypet

updaten:

 • ik update
 • jij updatet
 • wij updaten
 • ik updatete
 • wij updateten
 • ik heb geüpdatet
Reageer op dit artikel