nieuws

Mindmappen bij brainstorm

Vergaderen

Als meningsvorming of brainstormen het doel van de vergaderingen is, kan de mindmapping-techniek uitkomst bieden bij het notuleren.

Als meningsvorming of brainstormen het doel van de vergaderingen is, kan de mindmapping-techniek uitkomst bieden bij het maken van aantekeningen.

STRUCTUUR ONTBREEKT

Je herkent de situatie vast wel: vergaderaars komen halverwege de discussie op een punt terug en willen daar nog iets aan toevoegen. Al snel worden je aantekeningen een onleesbare wirwar van woorden waar je geen wijs meer uit wordt. Bij een brainstorm of een discussie gaat het niet anders: discussiepunten, meningen, ideeën en opmerkingen vliegen over de vergadertafel. Probeer jij daar maar eens overzichtelijke aantekeningen van te maken. Een registratietechniek die je kan helpen is de mindmapping-techniek. De mindmapping-techniek verschilt totaal van de ‘traditionele’ manier van aantekeningen maken, waarin in de regel zinnen op een chronologische wijze worden genoteerd. Met de mindmap breng je ongestructureerde opmerkingen ‘in kaart’.

MINDMAPPING-TECHNIEK

Je hebt nodig: een pen en een horizontaal neergelegd vel papier. Per onderwerp kun je een vel gebruiken. In het midden schrijf en omcirkel je het discussieonderwerp. Rond het onderwerp noteer je tijdens de discussie de deelthema’s in trefwoorden. Met lijnen verbind je deze deelthema’s met het discussieonderwerp. Met accenten, pijlen en lijnen breng je structuur aan.

De mindmap geeft je letterlijk de ruimte om aantekeningen te maken. Je kunt heel makkelijk terugkeren naar een onderwerp, er een nieuw thema aan toe voegen, je aantekeningen uitbreiden of aanvullen, opmerkingen toevoegen… Je aantekeningen blijven overzichtelijk.

Bron: Notuleren Nieuwe Stijl

Reageer op dit artikel