nieuws

Moderatietechniek tijdens vergadering

Vergaderen

Tijdens een bespreking is het belangrijk als iedere vergaderaar zijn ei kwijt kan. Advies: hanteer tijdens de vergadering een moderatietechniek.

Tijdens een bespreking is het belangrijk als iedere vergaderaar zijn ei kwijt kan, maar vaak krijgt men daar de kans niet voor. Als maar een paar mensen hun ideeën kunnen verkondigen, zal de aandacht snel verslappen en levert deelname aan de vergadering weinig op. Advies: hanteer tijdens de vergadering een moderatietechniek.

MODERATIETECHNIEK

Dit vergaderadvies, opgesteld naar aanleiding van een onderzoek aan de Harvard University, geeft kenner van besluitvormingsprocessen Jan Lelie. Volgens het onderzoek neemt niet-luisteren tijdens vergaderingen ernstige vormen aan. Vergaderaars moeten aanleren dat communiceren bestaat uit zowel kunnen luisteren als praten en denken.

Om dit mogelijk te maken, raadt Lelie een ‘moderatietechniek’ aan, waarbij vergaderaars hun ideeën over een besproken onderwerp, opschrijven door middel van trefwoorden. Deze ideeën worden daarna tot samenhangende thema’s geordend en van een naam voorzien. Aan de hand van de namen bepaal je de belangrijkste onderwerpen en vat je je ideeën samen in een concluderende zin.

Reageer op dit artikel