nieuws

Vergaderen kost geld

Vergaderen

Vergaderen is een goede manier om kennis over te brengen en ideeën te opperen. Een goede vergadering kan op den duur zelfs geld opleveren. Toch kost vergaderen ook een aardige duit: in Nederland 25 miljard euro per jaar.

Vergaderen is een goede manier om kennis over te brengen en ideeën te opperen. Een goede vergadering kan op den duur zelfs geld opleveren. Toch kost vergaderen ook een aardige duit: in Nederland 25 miljard euro per jaar.

Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Interview-NSS is gebleken dat er ongeveer twaalf miljard euro wordt uitgegeven aan vervoer van en naar een vergadering. Per week wordt ongeveer 6,5 uur vergaderd, het vervoer naar de vergadering neemt ongeveer drie uur in beslag. In totaal kost vergaderen in Nederland ongeveer 25 miljard euro per jaar. Dat is een flink bedrag.

Cijfers
Het onderzoeksbureau maakte aan de hand van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een berekening op basis van het gemiddelde salaris en een werkweek van 35 uur. In Nederland werken ongeveer zeven miljoen mensen, drie miljoen daarvan vergaderen minstens een uur per week.

Reistijd
Hoe langer er wordt vergaderd, hoe meer reistijd dat kost. Alleen voor de groep ‘zwaarste vergaderaars’ geldt dat niet. Dit heeft ermee te maken dat zij anderen vaak naar hen toe laten komen. Bij grote ondernemingen gaan medewerkers vaker en langer met elkaar rond de tafel zitten. Volgens het onderzoeksbureau kan de reistijd naar vergaderingen met 17 procent afnemen als bedrijven meer gebruikmaken van telefoonconferenties. Op jaarbasis zou dat ongeveer 2 miljard euro schelen.

Reageer op dit artikel