vraag & antwoord

Wat is de gemiddelde voorbereidingstijd voor vergaderingen?

Vergaderen

Dat ligt aan het soort vergadering en wat je allemaal moet voorbereiden. Je kunt je voorstellen dat voor een wekelijks overleg waarin de afdeling wordt geïnformeerd over lopende zaken de voorbereidingstijd een stuk korter is dan voor een vergadering waarin besluiten over een aantal complexe zaken genomen moeten worden. En: moet je mensen (vanuit het […]

Dat ligt aan het soort vergadering en wat je allemaal moet voorbereiden. Je kunt je voorstellen dat voor een wekelijks overleg waarin de afdeling wordt geïnformeerd over lopende zaken de voorbereidingstijd een stuk korter is dan voor een vergadering waarin besluiten over een aantal complexe zaken genomen moeten worden.

En: moet je mensen (vanuit het hele land) uitnodigen, een accommodatie regelen, vooraf een bespreking voeren met de voorzitter, een presentatie voorbereiden, informatie verzamelen, selecteren en rondsturen? De voorbereiding kan dus tien minuten duren maar ook een halve dag.

Voor een gemiddelde vergadering moet je agendapunten verzamelen, de agenda rondsturen, de afspraak plannen en een stramien opstellen voor het notuleren tijdens de vergadering. Dat kan zo’n 30 à 40 minuten werk zijn (maar het kan ook sneller of minder snel gaan).

E-book Vergaderingen… regel je zo! (gratis download)
Tips voor een vruchtbare vergadering
Effectief vergaderen
Boek: Handboek notuleren
Training: Verder als secretaresse – nieuw

Reageer op dit artikel