vraag & antwoord

Rondvraag: wat is het en hoe gebruik je ‘m handig?

Vergaderen

Hoe zit het met de Rondvraag? Als je tijdens het vergaderen een agenda gebruikt, is de kans groot dat het agendapunt Rondvraag erop staat. Dit punt wordt meestal aan het einde van de vergadering besproken.

Rondvraag: wat is het en hoe gebruik je ‘m handig?

Rondvraag voor eenvoudige zaken

Hij is er om eenvoudige zaken te bespreken. Iedereen (ook de notulist) krijgt de gelegenheid iets op te merken. Het is niet de bedoeling om tijdens de Rondvraag hete hangijzers door te drukken of zaken aan de orde te stellen waar een lange discussie uit voortvloeit. Als dat gebeurt, moet de voorzitter ingrijpen. Hij of zij moet dan voorstellen om dat punt te agenderen voor de volgende vergadering. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat een deelnemer denkt: de aandacht verslapt, iedereen wil naar huis en dan kan ik snel dit punt erdoorheen jagen. Dat is natuurlijk niet zo netjes. Daar is dit agendapunt niet voor.

Zo stel je je goed in op de Rondvraag

De Rondvraag is vaak een lastig punt: het einde van de vergadering is in zicht, de deelnemers beginnen al te wiebelen op hun stoel. En dan valt het altijd tegen als nog 5 deelnemers iets op te merken hebben bij dit onderdeel. Daar kun je echter wat aan doen! Vraag de voorzitter of hij bij de Opening wil vragen wie er iets heeft voor de Rondvraag. Stel, er steken 4 mensen hun hand op, dan weet je dat je 20 (4 x 5) minuten moet uittrekken. Als je dat bij de Opening hoort, kun je je daar op instellen.

Auteur: Marjolein de Jong | Zij geeft onder meer de training Effectief notuleren op de laptop en schreef het boek Notuleren, zo doe je dat | Tijdens de Management Support Workshopdagen op 10, 11 en 12 april 2018 geeft Marjolein de workshop Efficiënt notuleren op de laptop.

Reageer op dit artikel