Lucht

Lucht

Veel onvrede wordt verdoezeld op de werkvloer. Maar dit ongenoegen pak je juist aan door je stem te gebruiken, schrijft onze hoofdredacteur Vera Bot.

Het was er opeens: quiet quitting. Dit buzzwoord vloog rond op LinkedIn. Het betekent zoveel als: het minimale doen van wat er van je verwacht wordt. Niet overwerken of een extra verantwoordelijkheid erbij. Alleen doen wat je moet doen.

Dacht ik eerst nog: wat negatief. Later dacht ik: dat is zo gek nog niet. Kijk maar naar de personeelstekorten, de groeiende werkdruk, de vele mensen met burnoutklachten… Kan het ook een tandje minder?

Efficiënt en effectief werken is één ding, maar het maximale (en liefst een beetje méér) halen uit één persoon: dat gaat wel heel ver. Zijn we niet té efficiënt aan het werk? Laat eens ruimte over, lucht, zuurstof. Leven.

Ik dacht terug aan de druk op mijn borst, aan de tijd die het kostte om uit een burn-out te raken. En welk effect een paar speelse lessen stem- en zangtraining hadden. Wat een opluchting het was toen de druk op mijn borst verminderde en nagenoeg verdween.

Er zijn meer buzzwoorden die rondzoemen. Onze nieuwe eindredacteur Hans Klis verklaart ze in het artikel Is de werkvloer asocialer geworden? Wat blijkt? Veel onvrede lijkt verdoezeld te worden op de werkvloer en die termen zijn daar een teken van. Die onvrede kan je aanpakken door juist je stem te gebruiken. Niks quiet!

De eerste editie van Management Support Magazine staat in het teken van samenwerken, met hoogsensitieve collega’s bijvoorbeeld. Ook kaarten we eenzaamheid op het secretariaat aan: een gebrek aan samenwerking en erkenning. En we bespreken de invloed die jij hebt op anderen. (Spoiler: dat is waarschijnlijk meer dan je zelf beseft.)

Ik heb genoten van het gesprek met projectassistent Diana de Man. Zij gaat door het vuur voor ‘haar mensen’ op de bouwplaats. Met haar woorden en inzet lost ze een potentieel probleem al op voor het er is. Haar instelling? ‘Niet lullen maar poetsen’ lachte ze.

Hou je dus niet in. Zoek jouw mensen op, je collega’s, je managers, je klanten. Spreek je uit, stel vragen, zoek de ruimte.

Ventileren maar.

Vera Bot

Vera Bot

Hoofdredacteur Management Support

Vera Bot is hoofdredacteur van Management Support Magazine en manager van de online content op managementsupport.nl en de verspreiding ervan via social media kanalen.

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Heb jij last van eenzaamheid? Drie tips om je te helpen

Eenzaam? Waarschijnlijk mis je verbinding met de wereld om je heen. Met deze tips herstel je dat en buig je die eenzaamheid om.

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is heel normaal

Eenzaamheid is een signaal dat we wat afstand tussen onszelf en de wereld ervaren. Hoe vervelend het ook kan voelen, is het wel een nuttig signaal,...

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Burn-out? Doe aan intervallen en weer opstaan

Dit is de tip van neurobioloog Brankele Frank om uit een (bijna) burn-out te komen.

De incentivereis draait om tijd voor elkaar

De incentivereis draait om tijd voor elkaar

Aan de term incentivereis kleven soms wat negatieve associaties. Een groepsreis in de zakelijke markt wordt weleens gezien als 'snoepreisje'. Maar...

Zo style je de panterprint op kantoor

Zo style je de panterprint op kantoor

Bij de panterprint is de grens tussen classy en trashy dun. Maar met deze tips van imagostylist Berna de Jong tover je dit motief om tot een...

Zo vat je die burn-out bij de horens

Zo vat je die burn-out bij de horens

Een burn-out heeft veel gevolgen, zoals moeite met organiseren of plannen. Zaken die belangrijk zijn voor de assistant. Ervaringsdeskundige Brankele...

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

12 belemmerende overtuigingen - en hoe je ze ombuigt

Dit zijn twaalf irrationele en belemmerende overtuigingen én hoe jij ze kunt omvormen tot helpende gedachten of overtuigingen.

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

'Ik stel vaker de vraag: wat is goed voor mij?'

Een fulltime office assistant* met hr-taken ontdekt in de periode dat ze in een burn-out belandt dat ze hoogsensitief is. Het geeft haar inzicht in...