nieuws

Digitale gevaren en risico’s; dit moet je er als secretaresse mee

Digitaal werken

Privé zijn we gewend om risico’s te lopen met onze privacy. We whatsappen, facebooken en delen van alles en nog wat. Digitaal expert Bouke van Kleef: “Bedenk als je zo’n ‘gratis’ product gebruikt als Whatsapp of Facebook: neem ik een product af? Of zijn mijn gegevens het product?”

Digitale gevaren en risico’s; dit moet je er als secretaresse mee

Bouke van Kleef, trainer van onder andere de workshop Veilig digitaal werken en de Bonustrack AVG op het secretariaat, licht in dit artikel toe waarom het nú tijd is om op de hoogte zijn van de risico’s en de wetgeving rond privacy.

Gratis bestaat niet

There is no such thing as a free lunch! Of in het Nederlands: voor niets gaat de zon op. In nog andere woorden: ‘gratis’ bestaat niet. Je betaalt met je gegevens. Privé staan we hier niet zo bij stil. Maar de impact kan aanzienlijk zijn. Met als ergste variant: identiteitsdiefstal. Als anderen bijvoorbeeld een huurcontract of telefooncontract afsluiten op jouw naam.

Internet of things

En de hoeveelheid data neemt alleen maar toe door the internet of things: al die slimme en handige gadgets voor in en om het huis die allemaal wifi nodig hebben. De deurbel, de slimme thermostaat, een horloge of een stappenteller die via je telefoon verbinding legt met internet. Op al die apparaten staat privacygevoelige informatie. De beveiliging van die producten laat vaak veel te wensen over. Veelal zijn ze matig of niet beveiligd. En dat is iets wat je niet moet accepteren. Lees het volgende huiveringwekkende voorbeeld maar.

Net verschenen: de Secretaresse Assistent Wijzer De AVG; alles over de verwerking van persoonsgegevens. Het boek bevat juridische informatie over het rechtmatig verwerken van persoonsgegevens, uitgelegd aan de hand van praktische voorbeelden.

Creepy babyfoon

Een schrijnend voorbeeld van hoe het mis kan gaan met een gadget: een babyfoon met ingebouwde camera. Handig: de ouders konden zo de baby beluisteren en bekijken op afstand via hun telefoon. Maar helaas was die babyfoon niet goed beveiligd; de data van de app werden verzonden via een onbeveiligde http-verbinding en niet over een beveiligde https. Verder was het platform gemakkelijk toegankelijk met het wachtwoord admin admin. Je raadt het misschien al: door de slechte beveiliging kon een vreemde het apparaat ‘overnemen’, de baby bekijken en ‘terugpraten’. Het lijkt wel een gegeven uit een horrorfilm.

Zakelijk gezien: wetgeving

We zijn dus gewend om risico’s te nemen – en ze weg te wuiven. Jij bepaalt in je persoonlijk leven hoe zorgvuldig of onzorgvuldig je bent, het gaat om jouw persoonlijke gegevens die op straat komen. Of een virus dat je per ongeluk binnenhaalt op je telefoon, tablet of computer. Maar zakelijk gezien ben je bezig met de persoonsinformatie van anderen, en daar bestaat wetgeving voor.

Twee wetten

1) Meldplicht datalekken, begin 2016 (Nederlandse wet)
2) GDPR: general data protection regulation, ofwel de AVG: de algemene verordening gegevensbescherming. Deze wet is er al sinds 25 mei 2016 maar bedrijven hebben 2 jaar de tijd om hieraan te voldoen, en let op: dat is dus 25 mei 2018! (Europese wet)

Signalerende rol secretaresse

Iedereen die werkt met privacygevoelige informatie wordt geacht op de hoogte te zijn van deze wetten. En jouw bedrijf of organisatie is verplicht om medewerkers hierover in te lichten. Nu heeft iedere zichzelf respecterende organisatie dit op de agenda staan. En vaak zijn het ict-afdelingen en juridische afdelingen die worden ingelicht. Maar hoe zit het met andere medewerkers? Degenen die uiteindelijk deze informatie verwerken? Jij en je collega’s op het secretariaat bijvoorbeeld. Als secretaresse kun je de signalerende rol vervullen en de kritische noot zijn naar de directie. Geef aan: wanneer worden wij ingelicht?

Veilig digitaal werken: vermijd openbare wifi

Weet dus van de nieuwe wetgeving, ken de digitale risico’s (zoals phishing en spoofing) en herken e-mails die niet betrouwbaar zijn. Eén tip: vermijd openbare wifi-spots. Weten waarom? Kom naar de Management Support Workshopdagen op 10, 11 en 12 april 2018 en volg de workshop Veilig digitaal werken en/of de Bonustrack AVG op het secretariaat en laat je helemaal bijpraten door expert Bouke van Kleef.

Bouke van Kleef

Verdieping en naslagwerk

Net verschenen is het boek De AVG; alles over de verwerking van persoonsgegevens. In het kader van jouw signalerende en verbindende rol als gatekeeper en sparringpartner hoort dit boek bij jou op kantoor te staan, als naslagwerk en verdieping.

Reageer op dit artikel