blog

Onderzoek wijst uit dat de secretaresse liever niet meer secretaresse genoemd wordt, maar assistant. In het Engels dus. Van wie komt het idee zo’n onderzoek te laten verrichten? Rimpelde er onrust in de wereld van de secretaresses?

Onrust

Als Zelfstandige Zonder Personeel heb ik dus helaas geen personeel, maar soms hunker ik naar een secretaresse, al was het alleen maar om te kunnen zeggen: “Wilt u dat alstublieft even met mijn secretaresse regelen?” Mijn secretaresse. Ik weet ook wel dat geen enkel mens bezit is van een ander, maar toch hecht ik als een gek aan die woorden: mijn secretaresse.
Ik lees dat secretaresses secretaresse een verouderd woord vinden dat de lading van hun werk niet dekt. Misschien is dat waar, ja, het is zéker waar, want álles wat secretaresses zeggen, is waar, maar een beetje secretaresse vindt toch dat de wat versleten aanduiding van haar beroep een soort geuzennaam is. Van de secretaresses die ik ken, weet ik dat ze volstrekt onmisbaar zijn, en dan druk ik me terughoudend uit. Ik denk bijvoorbeeld aan de krant waarvoor ik schrijf. Die zakt hartstikke in elkaar als de secretaresses die er werken het voor gezien houden. Wát nou assistant? Moet niet denken aan het zinnetje: “Mijn assistant zal dadelijk in de agenda kijken.” Wat een aanstellerij! Spreek het Engelse woord maar in het Nederlands uit. Weet je helemaal niet wat je hoort. Ineens denk ik aan stewardessen. Die zullen toch ook niet? Ook zo’n geruststellend woord: stewardess! Misschien begint er inderdaad een andere tijd. Vol gure wind en zo.

Auteur

Thomas Verbogt, uit zijn verhalenbundel Waaitaal, woorden uit de waan van de dag.
Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2016

Thomas Verbogt schrijft columns, romans, toneelstukken en korte verhalen. Zijn bundel Waaitaal bevat geestige, herkenbare ergernissen en observaties over de taal van alledag. Het zijn korte verhalen over het avontuur van het alledaagse, verslagen van verwondering, momenten van melancholie of hilariteit – maar altijd buitengewone observaties.

Waaitaal

Reageer op dit artikel