nieuws

Hoe kritisch ben jij op de werkvloer? | Doe de test

Persoonlijke ontwikkeling

Op het werk kun je op verschillende manieren ‘volgen’. Ben je iemand die braaf doet wat je opgedragen wordt of ga je snoeihard tegen de stroom in? Doe de test en ontdek het zelf! 

Hoe kritisch ben jij op de werkvloer? | Doe de test

Hoe volg jij?

Denk even na hoe jij meestal met je leidinggevende en je werk omgaat. Lees aandachtig de onderstaande stellingen en vul in of ze al dan niet waar zijn voor jou door er ‘waar’ of ‘niet waar’ achter te zetten.

Waar Niet waar
1. Ik geef de voorkeur aan nieuwe manieren van werken in plaats van routine
2. Ik breng regelmatig verslag uit aan mijn begeleider/leidinggevende
3. Wanneer ik taken tegenkom die niet in mijn functieomschrijving staan, doe ik deze toch
4. Ik heb de verplichting om mijn leidinggevende te verbeteren wanneer dit nodig is
5. Ik geef feedback aan mijn leidinggevende wanneer die een beslissing maakt waarmee ik niet akkoord ben
6. Ik neem soms taken op die niet mijn verantwoordelijkheid zijn
7. Ik neem deel aan werkactiviteiten buiten de werktijd
8. Ik geef feedback aan mijn leidinggevende wanneer die een beslissing maakt die in mijn ogen onethisch is

Om te weten hoe je scoort tel je het aantal ‘waar’ antwoorden per categorie op. Stellingen 1, 3, 6 en 7 meten ‘Actief gedrag’. Stellingen 2, 4, 5 en 8 meten ‘Kritisch denken’. Hier kan je zelf bekijken welk profiel het best bij jouw stijl past.

Hoe interpreteer ik mijn score?

De score op ‘kritisch denken’ geeft aan of iemand dieper gaat nadenken bij de beslissingen die gemaakt worden en onderwerpen die besproken worden. Scoor je hier laag, dan ga je sneller akkoord met wat gezegd wordt. De score op ‘actief gedrag’ toont de manier van reageren op beslissingen en discussies. Is de score hoog gaat men zich meer in het proces mengen. Heb je een lage score, dan zal je je meer afzijdig houden.

Is één type beter dan een ander?

Verschillende medewerkers vullen hun rol anders in. Sommigen zijn kritisch, anderen eerder mild. Sommigen zijn actief, anderen rustig. In de Amerikaanse wetenschappelijke literatuur wordt aangehaald dat de assertieve medewerkers (actief én kritisch) het best gezien worden. Hoewel onze cultuur net iets anders is, worden ook bij ons assertieve medewerkers het meest gewaardeerd. Namelijk, er wordt vandaag van iedereen verwacht dat ze initiatief nemen. Dat ze kritisch rondkijken en verbeterideeën aandragen. Dat ze zelf invulling geven aan hun rol. Zelf werk zien. Zelf verbeteringen willen aanbrengen. Ben je zelf niet kritisch of actief? Dan is dit natuurlijk geen reden tot paniek. We geven enkele tips mee.

Tips om kritischer naar voor te komen

Vrijwel iedereen heeft ideeën over hoe het werk leuker en beter kan. En hoe je problemen kunt oplossen. Wel heeft de een veel sneller zijn of haar mening klaar en uit die ook veel sneller. En soms leren we af om echt nog zelfstandig te denken op het werk en hierover in gesprek te gaan. Hoe voorkom je dat?

Sta open voor andermans ideeën en geloof dat jouw inbreng ertoe doet. Dat is de beste houding om assertief te zijn. Als je weinig interesse voor de ideeën van anderen hebt, zal je anderen moeilijk kunnen overtuigen om mee te gaan in jouw ideeën. En als je zelf niet gelooft dat jouw ideeën zinvol zijn, waarom zullen anderen dat dan wel vinden? Hoe zullen ze dan een voet aan wal kunnen zetten?

Hoe zorg je er wel voor dat er naar jouw ideeën geluisterd wordt?

  • Bereid je goed voor op werkoverleg en functioneringsgesprekken. Dit lijkt een open deur, maar het gebeurt vaak weinig. Lees tijdig de stukken voor vergaderingen.
  • Bespreek met je collega’s of vrienden eens wat zij denken van bepaalde ideeën of suggesties.
  • Geef je mening en ideeën vooral als ernaar gevraagd wordt.
  • Vraag zelf om een overleg met je leidinggevende als je ideeën hebt of als er problemen zijn.

 Benieuwd naar meer? 

Lees dan het boek Hoe manage ik mijn baas? van Jana Deprez en Sylvie Boermans.

Tijdens ons congres Werk vanuit je talent gaan we ook in op je rol op de werkvloer. Durf jij uit je comfortzone te stappen om je talent verder te ontwikkelen? Bekijk hier informatie over het congres. 

Reageer op dit artikel