nieuws

‘Je bent geen talent, je hebt talent’ | interview Charlotte van Asseldonk

Persoonlijke ontwikkeling

Energie, meer voldoening in je werk, motivatie, plezier, maar ook: gezien worden, waarde toevoegen en de regie nemen. Mensen die werken vanuit hun talent, ervaren het allemaal. Maar wat is dat, talent? En vooral: hoe doe je dat, werken vanuit je talent? Zo kun jij het ook!

‘Je bent geen talent, je hebt talent’ | interview Charlotte van Asseldonk
Charlotte van Asseldonk

Talent: wie dit woord hoort, denkt vaak aan iets groots. Aan iets speciaals. Aan een topsporter of beroemde muzikant wellicht, of aan een politicus. Maar heel weinigen denken aan zichzelf. En daar gaat het mis.

Iedereen heeft talent

“Want iedereen heeft talenten”, stelt Charlotte van Asseldonk. Zij coacht professionals, leidinggevenden en organisaties om succesvol te zijn vanuit hun talent. “Talenten zijn aangeboren eigenschappen. Zaken waarvoor je meer aanleg hebt dan een ander en waardoor je op dat specifieke vlak sneller leert en een hoger niveau kunt bereiken. Ik zeg altijd: ‘Je bent geen talent, maar je hebt talent.’ En het mooie is: dat geldt voor iedereen.”

Werk je vanuit je talent dan ben je effectiever en gemotiveerder

Werken vanuit je talent is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dat doen beter presteren en effectiever en gemotiveerder zijn. Maar vooral: ze hebben meer plezier in hun werk. Charlotte: “Voor mij is heel belangrijk dat als je werkt vanuit je talent, je keuzes kunt maken die daar goed bij passen. Daardoor ervaar je dat je echt iets toevoegt op je werk. Het geeft je bovendien handvatten om de regie te nemen in je carrière, passend bij je talenten.” De talentcoach geeft een voorbeeld. “Managementassistenten hebben vaak een dienstverlenende houding. De manager schuift ze werk toe en dat voeren ze vaak uit op een manier waarop de manager dat voorschrijft. Terwijl: als je weet waar je heel goed in bent, kun je ervoor kiezen specifiek die taken uit te voeren die heel goed bij je passen, of op een manier die goed aansluit bij je kwaliteiten. Daardoor ontwikkel je die verder en kun je je daarin onderscheiden.”

Als je ’s avonds fluitend in je auto zit, vraag je dan af: wat heb ik vandaag gedaan waardoor ik zo veel voldoening ervaar? – Charlotte van Asseldonk, spreker op het congres tijdens het Management Support Event op 16 november.

Herken je talent door te weten welke taken je energie geven

Wat je talenten zijn, is niet altijd even gemakkelijk te bepalen. Doordat het aangeboren eigenschappen zijn, herkennen mensen ze vaak niet bij zichzelf. Maar er speelt meer, weet Charlotte. “We weten vaak heel goed waar we niet goed in zijn en hoe we die punten kunnen ontwikkelen, maar we zijn niet gewend te zien waar we wel goed in zijn.” Gelukkig zijn er manieren om dat te ontdekken. “Je werksituatie geeft een goede indicatie: wat zijn de taken die je energie geven? En als je ’s avonds fluitend in je auto zit, vraag je dan af: wat heb ik vandaag gedaan waardoor ik zo veel voldoening ervaar, en wat zegt dat over wat ik goed kan? Ga na wat de kwaliteiten zijn die daaraan ten grondslag liggen.”

Talent, vaardigheden, keuzes maken

Weet je eenmaal wat je talent is, dan begint het pas echt. “Het is een groot misverstand dat zodra mensen weten wat hun talent is, ze er wel zijn. Dat is pas de eerste stap”, vertelt Charlotte. “Als je echt wilt werken vanuit je talenten, heb je allerlei vaardigheden nodig. Allereerst moet je weten hoe je die talenten optimaal inzet in je werk. Dat vraagt ook lef, want je moet keuzes gaan maken voor bepaalde taken, voor een bepaalde manier van werken, voor een afdeling of zelfs voor een organisatie. Op de ene afdeling kun je floreren, terwijl je op de andere compleet opbrandt.”

Schiet niet door in je talent want dan ben je juist niet meer effectief

Daarnaast moet je je talent leren managen. “Mensen die onder druk staan, hebben de neiging hun talent te overdrijven. Dan schiet je door in je talent en ben je niet effectief”, legt de talentcoach uit. “Het gaat erom vaardigheden te ontwikkelen waarmee je ook onder druk effectief kunt werken. Managementassistenten zijn bijvoorbeeld heel actiegericht. Maar als je stress hebt doordat het werk zich maar opstapelt, loop je het risico dat je zonder nadenken de ene na de andere opdracht afwerkt en je niet meer afvraagt hoe je dat het effectiefst doet. Door jezelf aan te leren om prioriteiten te stellen, waardoor je de juiste dingen doet, manage je je actiegerichtheid.”

Vraag je af hoe je je talent kunt inzetten om een doel te halen

Daarbij is het belangrijk een strategie te verzinnen voor de taken waar je niet goed in bent. Je blijft immers verantwoordelijk voor het resultaat. Hoe boek je resultaat bij taken die je niet goed kunt? Charlotte van Asseldonk: “Stel, je bent heel slecht in het schrijven van rapporten, maar kunt wel goed presenteren, omdat je bijvoorbeeld communicatie als talent hebt. Dan gaat het erom dat je het doel van het rapport achterhaalt. Je manager heeft waarschijnlijk behoefte aan bepaalde informatie. Vraag je af hoe jij je talent communicatie zo kunt inzetten dat je dat doel realiseert op een manier die wel bij je past.”

Wees niet te bescheiden en spreek je ambitie uit

Wat Charlotte in haar praktijk veel ziet, is dat mensen bescheiden zijn en hun ambities niet durven uitspreken. “Mensen zijn bang wat anderen daarvan zouden kunnen vinden. Terwijl, als je niet uitspreekt wat je ambities zijn, ga je die niet waarmaken, want een ander zal het niet voor je bedenken. Bedenk daarom elke dag weer hoe jij je kunt onderscheiden en je talenten nog beter kunt inzetten en ontwikkelen, en welke ambities daarbij passen. De ervaring is dat het heel erg wordt gewaardeerd als mensen gaan staan voor hun kwaliteiten en carrière. Ook blijkt er dan vaak veel mogelijk binnen de organisatie, maar: je moet het wel zelf doen. Wees daarin niet te bescheiden en afwachtend, dan kun je stappen zetten.”

Stijg boven je functie uit door je een rol eigen te maken die aansluit bij je talenten

Tijdens je zoektocht naar je talenten kan het natuurlijk gebeuren dat je tot de conclusie komt dat je niet, of niet meer, op de juiste plek zit. Richt je dan niet op je functie, maar maak je een rol eigen die aansluit bij je talenten, adviseert Charlotte. Zo stijg je boven je functie uit. “Als je in functies denkt, loop je vast wanneer je wat anders wilt. Als je in rollen gaat denken, krijg je een ander perspectief op je carrière en zijn de mogelijkheden ineens veel groter. En echt: herinner jezelf er dagelijks aan dat je een keuze hebt.” Als je je talenten kent en van daaruit werkt, voorkom je dat je vastloopt en ga je met voldoening, energie en plezier naar je werk. Je hele carrière lang.

Je talent inzetten in 3 stappen

  1. Ontdek je talenten.
  2. Leer vaardigheden om je talenten optimaal in te zetten.
  3. Blijf je talenten continu ontwikkelen: maak van die 8 een 10.

Management Support Event 2017

Charlotte van Asseldonk is een van de sprekers op het congres ‘Werk vanuit je talent’ tijdens het Management Support Event, dat op donderdag 16 november plaatsvindt in Supernova Utrecht. Ook schreef ze speciaal voor Management Support een gratis e-pocket, Ontdek je je talent? [gratis download].

Charlotte van Asseldonk

Charlotte van Asseldonk

Floreren in je werk

In 2012 richtte Charlotte van Asseldonk Floreren in je Werk op, dat professionals, leidinggevenden en organisaties in de financiële en zakelijke dienstverlening coacht en traint om het beste uit zichzelf en de organisatie te halen vanuit hun talent.

Reageer op dit artikel