artikel

10 tips voor een goede webtekst

Taal en communiceren

Schrijven voor het internet is een kunst apart. Je moet je lezer weten te interesseren in die paar seconden dat hij zijn blik op jouw tekst richt, want alleen dan leest hij verder. Daarom hier een aantal tips voor een goede webtekst.

10 tips voor een goede webtekst
  1. Zet de kern voorop. Je begint altijd met een zogenaamde lead: een korte, vetgedrukte inleiding waarin je de inhoud van de pagina samenvat.
  2. Maak tekstblokken met aansprekende tussenkopjes. Bestaat een webpagina uit één lange lap tekst, dan haakt elke lezer af. Verdeel je die tekst in hapklare brokken, dan oogt de pagina al een stuk aantrekkelijker.
  3. Gebruik betekenisvolle links. Niet alleen handig om te verwijzen naar andere pagina’s en sites, maar het trekt ook meteen de aandacht van de scannende lezers.
  4. Houd je teksten kort en krachtig. Bekijk heel kritisch welke informatie je lezer het meest nodig heeft en laat de rest weg.
  5. Denk van tevoren goed na over je doelgroep. Wat zijn dat voor mensen? Wat willen ze weten? Hoe geïnteresseerd zijn ze in jouw informatie?
  6. Bedenk wat je belangrijkste doel is voor de tekst. Wat moeten de bezoekers doen na het lezen ervan? Vertaal dat doel in een call to action.
  7. Gebruik waar mogelijk opsommingen met bulletpoints.
  8. Gebruik afbeeldingen die de tekst aanvullen.
  9. Spreek de lezer persoonlijke aan met u of jij. Vermijd constructies als de bezoekers van deze site (=u) of kan worden afgehaald (= kunt u afhalen).
  10. Houd je zinnen kort, duidelijk en concreet. Schrap alle overbodige woorden.

Bron: Eerste hulp bij taalkwesties

Reageer op dit artikel