checklist

Sollicitatietips: zo vind je de baan die bij je past

Taal en communiceren

De baan veroveren die echt bij je past, wie wil dat niet? En dat kan, stelt loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk. Ze geeft een aantal tips om dat voor elkaar te krijgen.

Sollicitatietips: zo vind je de baan die bij je past

Sollicitatietips:

* Je cv en brief moeten perfect aansluiten bij het bedrijf dat je benadert. Noem jezelf bijvoorbeeld liever officemanager dan managementassistent als dat de term in je droombedrijf is.

* Begin je brief met je drijfveren: “Ik doe dit vak omdat ik het belangrijk vind dat […]” Of: “Ik zie dat wij een passie delen voor […]” Daarin vind je elkaar.

* Maak je brief superpersoonlijk. Zeg als managementassistent bijvoorbeeld: “Sinds ik drie was, ken ik mezelf als iemand die altijd alles voor iedereen regelde.”

* Zorg dat je cv aansluit bij wat jij wilt en laat weg wat niet relevant is. Wordt het erg kort, geef dan tekst en uitleg bij de relevante zaken en omschrijf het overige in één regel.

* Bedenk voor je eerdere functies een term in de richting van de baan die je zoekt.

* Geef vijf bullet points met je sterkste punten, bijvoorbeeld je opleiding, een behaald certificaat, je ervaring, een kwaliteit, wie je bent, een publicatie. Zo zien mensen in één oogopslag wat jij in huis hebt.

Foto door Nancy Andeweg

Reageer op dit artikel