nieuws

Elektronisch woordenboek Nederlands

Taal en communiceren

Altijd al geïnteresseerd geweest in de Nederlandse taal? Het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT) is dan echt iets voor jou. Sinds kort is dit historische boekwerk weer beschikbaar op cd-rom.

Altijd al geïnteresseerd geweest in de Nederlandse taal? Het Woordenboek der Nederlandse Taal (WNT) is dan echt iets voor jou. Sinds kort is dit historische boekwerk beschikbaar op cd-rom.

Het WNT is een historisch, wetenschappelijk beschrijvend woordenboek van het Nederlands van 1500-1976. Er zullen waarschijnlijk woorden in staan waar je nog nooit van gehoord hebt. Wel eens gehoord van een zweener? Het betekent ‘varkenshoeder’ en het woord verdween na de zestiende eeuw.

Bewerking
De bewerking van het boek heeft ongeveer anderhalve eeuw geduurd, in 1998 werd het boek voltooid. Het bestond toen uit 29 delen plus een supplement. In 2001 kwamen er nog eens drie delen met aanvullingen bij. Hierin stonden woorden die nog niet eerder in het WNT behandeld waren, vooral afkomstig uit de twintigste eeuw.

Verbeteringen
Vanaf 1999 was het WNT ook in elektronische vorm te krijgen en er werd direct begonnen met een vervolgproject. Hierin staan alle verbeteringen en aanvullingen. Ook in de elektronische versie van het woordenboek vind je de betekenis van honderdduizenden bekende en onbekende woorden. Het boek illustreert de betekenissen met citaten. Erg handig voor de uitbreiding van je woordenschat! De cd-rom kun je bestellen bij de uitgever: Sdu Uitgevers in Den Haag en bij de boekhandel. Kijk voor meer informatie op de website van Sdu.

Reageer op dit artikel