nieuws

Senior beleidsmedewerker of seniorbeleidsmedewerker?

Taal en communiceren

Schrijf je junior en senior aan de functieaanduiding vast of niet? En hoe zit het met het nieuwe ‘medior’?

Schrijf je junior en senior aan de functieaanduiding vast of niet? En hoe zit het met het nieuwe ‘medior’?

Volgens de Taaladviesdienst  van Onze Taal kunnen junior en senior het beste los van de functieaanduiding worden geschreven. Deze van oorsprong Latijnse woorden fungeren namelijk als bijvoeglijk naamwoord: letterlijk betekenen ze ‘jonger(e)’ respectievelijk ‘ouder(e)’.

Veel woordenboeken noemen bij junior en senior als bijvoeglijk naamwoord alleen de combinatie met een naam, zoals Jan Jansen junior en Jan Jansen senior. Maar de Grote Koenen vermeldde al in 1986 combinaties als junior medewerker en senior geoloog. In Van Dale Hedendaags Nederlands (2002) zijn junior adviseur en senior adviseur opgenomen.

Senior medewerkers zijn doorgaans enige jaren aan een functie verbonden, junior medewerkers beginnen net. De laatste tijd komt er een tussenvorm op, die meestal wordt aangeduid met medior. Dit is geen Latijns woord; het zal ontstaan zijn naar het voorbeeld van andere woorden die met medi- beginnen en iets met ‘midden’ te maken hebben, zoals medium en de tijdsbepaling medio. Het woorddeel -(i)or, dat in junior en senior een vergrotende trap aanduidt, is daarbij als een ‘nieuw’ achtervoegsel opgevat. Medior staat nog niet in de woordenboeken, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Reageer op dit artikel