nieuws

Vacaturesite start actie tegen leeftijdsdiscriminatie

Taal en communiceren

Je wordt nergens aangenomen of heel moeilijk, je bent volgens de arbeidsmarkt te oud. Uit recent onderzoek van vacaturesite MegaJobs bleek dat een groot aantal werknemers de afgelopen jaren leeftijdsdiscriminatie heeft ervaren.

Je wordt nergens aangenomen of heel moeilijk, je bent volgens de arbeidsmarkt te oud. Uit recent onderzoek van vacaturesite MegaJobs bleek dat een groot aantal werknemers de afgelopen jaren leeftijdsdiscriminatie heeft ervaren.

Weerbarstig

Weliswaar groeit de maatschappelijke consensus over de noodzaak de oudere werknemer langer te laten werken; de praktijk blijkt vaak nog weerbarstig. MegaJobs lanceert daarom een nieuwe vacaturesite, specifiek gericht op de vele mensen wier ambitie niet vermindert wanneer hun ervaring toeneemt (www.provenprofessionals.nl).

Serieuze site

‘Proven Professionals’: mensen met meer dan twintig jaren werkervaring. Vacatureplaatsingen op deze site zijn kosteloos, mits de vacature wordt doorgeplaatst vanaf een andere serieuze vacaturesite. En dat mogen dus ook concurrenten van MegaJobs zijn.

Verklaringen

Veelgehoorde argumenten ter verklaring van leeftijdsdiscriminatie liggen in de vermeende hogere beloning of pensioenlasten van zulke sollicitanten, hoewel velen van hen nadrukkelijk bereid zijn daarin een veer te laten.  En aan de positieve kant van de balans -vaak over het hoofd gezien- staan vaak een grotere loyaliteit en de enorme ervaring van deze groep. Het zou goed zijn als Nederlandse werkgevers, waarvan velen wel degelijk consciëntieus omgaan met leeftijdscriteria, zich zichtbaarder zouden manifesteren als openstaand voor sollicitaties van de iets oudere kandidaat.


<!– D(["mb","
Amerikaanse werkgevers hebben de gewoonte om, wanneer zij die beginselen zijn toegedaan, zich in personeelsadvertenties expliciet te afficheren middels de zinsnede "We are an equal opportunities employer". MegaJobs-directeur Eric Bremer pleit ervoor om de oudere werknemer een hart onder de riem te steken, door een positieve term voor hen te reserveren: "Het zou toch prachtig zijn als Nederlandse werkgevers hun personeelsadvertenties -op het net of in druk- zouden afsluiten met ‘Deze vacature staat ook open voor Proven Professionals". Bremer stelt daarbij nadrukkelijk dat de site ProvenProfessionals ook kosteloos open staat voor doorplaatsing door collega-vacaturesites. Vacatures geplaatst door concurrenten van MegaJobs zullen daar verschijnen met het tonen van hun logo en link naar die vacaturesite. Bremer opnieuw: "Wanneer onze collega-concurrenten dit initiatief ondersteunen, zullen wij hen dezelfde ruimte geven, die MegaJobs-vacatures krijgen; het gaat hier immers om een initiatief dat een breed draagvlak zou behoren te krijgen".

Werkgevers tenslotte, die in teksten van elders geplaatste personeelsadvertenties nadrukkelijk de term ‘proven professional’ gebruiken, kunnen voorlopig rekenen op een korting bij MegaJobs. Dit om het gebruik van deze zoveel sympathiekere term dan "oudere werknemer" te stimuleren.

Over MegaJobs, in Nederland en België
MegaJobs.nl werd in oktober 2004 gelanceerd, waarna in juni 2005 het Vlaamse zusje MegaJobs.be volgde. MegaJobs biedt inmiddels ruim 47.000 vacatures. MegaJobs is daarmee de grootste vacaturesite van de Benelux. MegaJobs biedt wekelijks vele duizenden ‘verse’ vacatures. Werkzoekenden vinden op www.megajobs.nl de grootste verzameling vacatures op het internet, waarvan vele niet te vinden zijn op andere vacaturesites. Werkgevers kunnen op MegaJobs tegen zeer lage kosten hun vacatures plaatsen (in België vooralsnog zelfs gratis). Daarmee biedt MegaJobs bij uitstek een overzicht van het huidige vacature-aanbod.
“,1] ); //–> Hart onder de riem

MegaJobs-directeur Eric Bremer pleit ervoor om de oudere werknemer een hart onder de riem te steken, door een positieve term voor hen te reserveren: ‘Het zou toch prachtig zijn als Nederlandse werkgevers hun personeelsadvertenties -op het net of in druk- zouden afsluiten met ‘Deze vacature staat ook open voor Proven Professionals’. Bremer stelt daarbij nadrukkelijk dat de site ProvenProfessionals ook kosteloos open staat voor doorplaatsing door collega-vacaturesites. Vacatures geplaatst door concurrenten van MegaJobs zullen daar verschijnen met het tonen van hun logo en link naar die vacaturesite.

Sympathieker


Werkgevers tenslotte, die in teksten van elders geplaatste personeelsadvertenties nadrukkelijk de term ‘proven professional’ gebruiken, kunnen voorlopig rekenen op een korting bij MegaJobs. Dit om het gebruik van deze zoveel sympathiekere term dan “oudere werknemer” te stimuleren.

Reageer op dit artikel