nieuws

Zo houd je langpraters kort

Taal en communiceren

Je introduceert tijdens de teamvergadering een nieuwe manier om efficiënter te werken. Dat vergt flink wat aanpassingen van je collega’s, maar levert veel op. Daar ben je van overtuigd. Een discussie breekt los. En dan begint een collega een eindeloos durend betoog. Je idee dreigt weg te zakken in deze verbale blubber vol zijpaden. Collega’s kijken verveeld op hun smartphone. Hier vijf tips om de langprater effectief en diplomatiek te onderbreken.

Zo houd je langpraters kort

1. Kies een aanloop

Botweg door een ander heen praten is niet chic en niet effectief. Je wordt dan vooral gezien als stoorzender. De beleefde vraag ‘mag ik je even onderbreken’ doet de meeste sprekers terstond inbinden.

2. Geef een reden

Maak van onderbreken geen doel op zich zoals politici soms doen (hoe kom ik in beeld?). Een duidelijke reden vergroot de kans op een goede wending in het gesprek. ‘Je maakt ons erg nieuwsgierig’, ‘ik wil even terug naar de oorspronkelijke vraag’ of ‘net als jij ben ik benieuwd naar de reacties van anderen’.

In de meerdaagse training Professioneel mondeling communiceren ga je aan de slag met alle vaardigheden die je voor een goede mondelinge communicatie nodig hebt.

3. Mijd het duel

Als je iemand interrumpeert en hem of haar daarbij priemend aankijkt, krijg je vuurwerk terug. Kijk daarom niet alleen de spreker aan, maar juist ook de rest van de vergadering. Wedden dat ze instemmend knikken?

4. ‘Klikken’ op keywords

Notoir breedsprakige collega’s kun je soms eenvoudig onderbreken door te ‘klikken’ op een woord: ‘Duurzaamheid, zeg je. Ik hoor het je vijf keer zeggen. Zal ik je vertellen wat dat betekent in de praktijk?’ Knappe spreker die deze onderbreking weet te negeren.

5. Non-verbale versterkers

Door de keel te schrapen, een vinger op te steken en een knikje naar de voorzitter te geven, geef je het signaal dat het tijd is voor een andere wending. Zoek je een paardenmiddel? Raak de spreker even aan. En onthoud: de meeste mensen zijn je dankbaar voor een onderbreking, soms de spreker zelf ook!

Auteur: Peter van der Geer, partner bij Debat.NL

Bewust mondeling communiceren

Vind je het soms ook lastig om effectief en efficiënt te communiceren? En wil je leren wat assertief gedrag inhoudt, hoe je omgaat met wel erg aanwezige collega’s en hoe je op een ontspannen manier nee zegt? Schrijf je dan in voor de training Professioneel mondeling communiceren.

Lees ook

Zo laat je ze luisteren: 5 tips voor natuurlijk gezag
Vergadertijd verkorten: zo doe je dat
10 tips om efficiënt te vergaderen

Verdieping

Bewust mondeling communiceren [workshop]
Bewust mondeling communiceren [training]

 

Reageer op dit artikel