nieuws

Wat is het stomste woord van 2015?

Taal en communiceren

Het stomste woord van 2015 is bekend.  ‘Me’ in plaats van ‘mijn’ in een zin als ‘me moeder vindt dat ik raar praat’ kreeg 30 procent van de stemmen in een verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.

Wat is het stomste woord van 2015?

Stomste woord van 2015

Me moeder, me pa, me werk: ‘me’ willen we vanaf nu nooit meer horen. Het is geen bezittelijk voornaamwoord, zegt een van de inzenders. In gesproken taal gebeurt het vaak dat woorden een beetje gemakkelijker, vaak korter worden uitgesproken. “Maar dat hoeft niet doorgevoerd te worden op papier”, zegt het taalinstituut. “Het gaat om een geschreven vorm van ‘me’ waar we echt vanaf willen.”

Top 10

Tot 1 december konden mensen stemmen op een lijst van tien stomme woorden. De uiteindelijke top 10:

  1. Me (i.p.v. mijn)
  2. Diervriendelijk vlees
  3. Plezierjacht
  4. Participatiesamenleving
  5. Papadag
  6. Mensenmens
  7. Dagdagelijks
  8. Zeg maar
  9. Chillen
  10. Selfie

Vorig jaar kreeg het woord ‘oudjes’ de meeste stemmen omdat het woord denigrerend en negatief zou zijn.

Reageer op dit artikel