vraag & antwoord

Gedenken of herdenken?

Taal en communiceren

Er is een subtiel verschil. Herdenken doe je naar aanleiding van een gebeurtenis (een gebeurtenis in het verleden). Je verwijst in je zin naar de gebeurtenis zelf, want herdenken betekent ‘een herinnering vieren’:‘Op 1 december herdenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog.’ Gedenken betekent ‘in gedachten houden’. Dat is een abstracter begrip, je verwijst […]

Er is een subtiel verschil. Herdenken doe je naar aanleiding van een gebeurtenis (een gebeurtenis in het verleden). Je verwijst in je zin naar de gebeurtenis zelf, want herdenken betekent ‘een herinnering vieren’:
‘Op 1 december herdenken wij het einde van de Tweede Wereldoorlog.’
Gedenken betekent ‘in gedachten houden’. Dat is een abstracter begrip, je verwijst niet zozeer naar een moment, maar naar de gedachte zelf.

Voor welk werkwoord je kiest ligt aan de formulering van je zin: staat de gedachte aan de persoon centraal dan kies je gedenken, staat het moment van afscheid centraal dan kies je herdenken.
Let ook op het verschil in betekenis van je zin door ‘willen’ weg te laten of toe te voegen. Is je brief een voorstel (je stelt voor om op 1 december een herdenking te houden), dan laat je willen staan. Je laat het weg als de zin bijvoorbeeld in de uitnodiging voor de herdenking komt te staan.
Mogelijkheden:
Op 1 december herdenken wij het afscheid van …  
Op 1 december gedenken wij onze collega …

Reageer op dit artikel