vraag & antwoord

Wat is het verschil tussen ‘u’ en ‘uw’?

Taal en communiceren

‘U’ is een persoonlijk voornaamwoord: ‘U bent op tijd’, ‘Ik heb het u gevraagd’. ‘Uw’ is een bezittelijk voornaamwoord: ‘Het is uw boek’, ‘Ik heb om uw mening gevraagd’. Je schrijft ‘u’ met een kleine letter, behalve natuurlijk aan het begin van een zin.   Wanneer het persoonlijk voornaamwoord aan het begin van een zin […]

‘U’ is een persoonlijk voornaamwoord: ‘U bent op tijd’, ‘Ik heb het u gevraagd’. ‘Uw’ is een bezittelijk voornaamwoord: ‘Het is uw boek’, ‘Ik heb om uw mening gevraagd’. Je schrijft ‘u’ met een kleine letter, behalve natuurlijk aan het begin van een zin.

 

Wanneer het persoonlijk voornaamwoord aan het begin van een zin staat, begin je met een hoofdletter: U. Hetzelfde geldt voor het bezittelijk voornaamwoord. Wanneer je U midden in een zin zet, refereer je exclusief aan God.

Reageer op dit artikel