vraag & antwoord

Samenstellingen met een cijfer

Taal en communiceren

Ik werk op een cluster-4-school. Nu de Nieuwe Spelling is ingevoerd, weten we niet meer zeker of we dit juist schrijven. Hoe moet het? Samenstellingen met een afkorting, cijfer of symbool krijgen een koppelteken. Het is daarom €-teken, 30-jarige en apk-keuring. Ook een afkorting, symbool of cijfer aan het eind van het woord levert een […]

Ik werk op een cluster-4-school. Nu de Nieuwe Spelling is ingevoerd, weten we niet meer zeker of we dit juist schrijven. Hoe moet het?

Samenstellingen met een afkorting, cijfer of symbool krijgen een koppelteken. Het is daarom €-teken, 30-jarige en apk-keuring. Ook een afkorting, symbool of cijfer aan het eind van het woord levert een streepje op. Het is dus school-tv en teken-X. De situatie is iets anders als de samenstelling uit meer dan twee delen bestaat. Begint deze samenstelling met een cijfer, dan komt er geen streepje tussen het cijfer en de rest van het woord. Je schrijft daarom 1 aprilgrap en 80 kilometerzone. Staat het cijfer op de tweede plaats, dan komt er wél een streepje achter, maar geen streepje voor. Als voorbeeld geeft het Groene Boekje Lodewijk XV-meubel. Op basis daarvan kun je concluderen dat je dus cluster 4-school moet schrijven. Je bent trouwens niet de enige die twijfelt aan de juiste schrijfwijze. Als je googelt, dan vind je namelijk wel drie verschillende schrijfwijzen: cluster 4 school, cluster-4-school en cluster 4-school. Waarbij het opvallend is, dat vooral in overheidsrapporten het woord correct is geschreven. En terecht, tenslotte is de Nieuwe Spelling voor ambtenaren verplicht!

Reageer op dit artikel