vraag & antwoord

Verbale of non-verbale communicatie: wat is belangrijker?

Taal en communiceren

Maar liefst 70% van wat je wilt overbrengen, gebeurt via non-verbale signalen! Woorden vormen dus maar een klein deel van de communicatie tussen mensen. Wat verstaan we eigenlijk precies onder non-verbale communicatie? HoudingEen goede houding straalt zelfverzekerdheid uit. Je lichaamshouding heeft invloed op je manier van spreken en op het contact met je luisteraar. OogcontactMet […]

Maar liefst 70% van wat je wilt overbrengen, gebeurt via non-verbale signalen! Woorden vormen dus maar een klein deel van de communicatie tussen mensen. Wat verstaan we eigenlijk precies onder non-verbale communicatie?

Houding
Een goede houding straalt zelfverzekerdheid uit. Je lichaamshouding heeft invloed op je manier van spreken en op het contact met je luisteraar.

Oogcontact
Met je ogen kun je veel zeggen. Ze laten zien dat je enthousiast bent of juist verontwaardigd. De emoties die je ogen kunnen laten zien, zetten je verhaal kracht bij en maken je presentatie geloofwaardig en levendig.

Gebaren en bewegingen
Sta je kaarsrecht en doodstil als je spreekt of beweeg je veel met je handen en zet je je bril iedere keer op en af? Je publiek ziet alles en als je gebaren en bewegingen niet bij je verhaal passen, leidt dit af en zal het publiek vooral je gebaren onthouden in plaats van de inhoud van je verhaal.

Uiterlijk
Wat doe je aan bij je sollicitatiegesprek? Trek je bij een presentatie juist wel of niet die hoge hakken aan? En bij een belangrijke vergadering: je nette pak of toch je spijkerbroek?

Wat je ook besluit, denk er van tevoren goed over na. Alles mag, als je je maar bewust bent van het effect dat je uiterlijk heeft en of dit overeenkomt met het effect dat je wilt bereiken.

Mensen letten dus meer op je houding, bewegingen en uiterlijk dan op de inhoud van je verhaal. Reden genoeg dus om je bewust te zijn van je non-verbale communicatie!

(Bron: www.taalwinkel.nl)

Een succesvol zakelijk uiterlijk
Hoe kan ik een zelfverzekerde houding aannemen in mijn functioneringsgesprek?
Boek: Secretaresse en NLP
Training: Bewust mondeling communiceren

Reageer op dit artikel