checklist

Negen verschillende teamrollen

Coördineren

De negen verschillende rollen

NB: In de rollen hebben we het over ‘zij’, maar natuurlijk kun je ook ‘hij’ lezen.

 1. Voorzitter/coördinator
  De voorzitter houdt de werkwijze van het team onder controle en laat de kwaliteiten van ieder lid zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Ze is stabiel, dominant, extravert (openhartig), communiceert gemakkelijk en dwingt respect af. Ze is ook kalm, realistisch, nuchter en kan goed timen. Ze is echter niet noodzakelijk erg intelligent of creatief.
 2. Vormer
  De vormer geeft vorm aan de inspanningen van het team, zoekt naar patronen in discussies. Zij is onrustig, gedreven, dominant en extravert en durft risico’s te nemen (knopen doorhakken). Zij daagt anderen uit, is productief onder druk, maar ook snel gefrustreerd (vooral bij mensen die ze zweverig vindt of die te veel klagen).
 3. Plant
  De plant heeft vaak plotselinge ideeën, is creatief en fantasierijk, zeer intelligent en dominant. Zij roept gemakkelijk weerstand op omdat zij niet zo praktisch is en niet goed met beide benen op de grond staat. Zij communiceert niet zo goed omdat zij met haar hoofd in de wolken loopt.
 4. Monitor/waarschuwer
  Een waarschuwer analyseert problemen en houdt de ideeën kritisch tegen het licht. Zij is serieus, voorzichtig, intelligent, stabiel en introvert. Ze wantrouwt al te veel enthousiasme en houdt zich in de groep wat op de achtergrond.
 5. Bedrijfsvrouw/-man
  Zij is een praktische organisator, die beslissingen in concrete acties omzet. Ze heeft een goed ontwikkeld zelfbeeld en is evenwichtig. Ze kan goed en gedisciplineerd werken en uitstekend organiseren, ook onder druk. Zij is niet zo flexibel en houdt niet van speculaties, ze wil duidelijkheid.
 6. Brononderzoeker
  Zij gaat op zoek naar ideeën, ontwikkelingen en informatie buiten de deur en heeft goede contacten buiten het team. Ze is ontspannen, extravert, sociaal en pikt snel goede ideeën van anderen op. Zij kan overenthousiast zijn en besteedt niet altijd voldoende tijd aan nazorg en follow-up.
 7. Groepswerker
  De groepswerker stimuleert en ondersteunt anderen, bevordert de communicatie en de teamgeest. Zij kan mensen samenbrengen, kan goed luisteren en (non-verbale) signalen waarnemen. Dat maakt haar geschikt als leidinggevende. Soms is zij niet hard en zakelijk genoeg en wat te besluiteloos.
 8. Zorgdrager/afmaker
  Zij zorgt ervoor dat niets wordt overgeslagen, volgt iedereen, is oplettend en zorgelijk en heeft een sterkte persoonlijkheid. Zij is gevoelig voor stress (ook van de groep) en is wel eens te veel servicegericht.
 9. Specialist
  De specialist bezit een onvervangbare specialistische kennis en ervaring. Zij bemoeit zich in een groep niet met veel zaken, tenzij het over haar vakgebied gaat. Ze is wat passief en zwijgzaam, vertaalt zo nodig algemene termen in vaktechnische termen.

Iedereen blijkt in de praktijk met name voor twee rollen een natuurlijke voorkeur te hebben. n een succesvol team moeten de rollen in een juiste mix aanwezig zijn. Soms kan iemand op een soepele wijze zijn of haar ‘tweede’ rol meer inzetten om daarmee het groepsproces op een positieve manier te beïnvloeden. Voor een projectassistent zou de rol van bedrijfsvrouw en zorgdrager/afmaker belangrijk kunnen zijn.

Op de website van bureau Thesis vind je de Belbin-test. Je kunt deze invullen om te inventariseren welke twee teamrollen het best bij je passen.

Kernwaarden van jou en je collega’s
Aandachtspunten voor het samenstellen van een team
Hoe overleef ik mijn collega’s?

Verdieping

Teamleider secretariaat [training]
Top teamleider secretariaat [training]

Reageer op dit artikel