nieuws

Record aantal faillissementen in 2003

Coördineren

Dagelijks sluiten er in Nederland 23 bedrijven hun deuren. Zij zijn failliet. Economische recessie? Nee, wanbeleid van management en bestuur blijkt vaak de oorzaak te zijn.

Dagelijks sluiten er in Nederland 23 bedrijven hun deuren. Zij zijn failliet. Economische recessie? Nee, wanbeleid van management en bestuur blijkt vaak de oorzaak te zijn.

Wanneer je het woord faillissementen hoort, leg je al snel de link met de economisch recessie. Logisch. Maar dat er in het eerste half jaar van 2003 al ruim 4000 faillissementen zijn uitgesproken, vindt zeker ook zijn oorzaak in het functioneren van management en bestuurders.

Wanbeleid
In de boekhouding rommelen, te omvangrijke inkopen, een nieuwbouw realiseren, blinkende auto’s leasen, te snel en enthousiast een bedrijf oprichten: het zijn enkele fouten van bestuurders van failliete bedrijven. Curatoren onderzoeken de reden van het faillissement en in geval van wanbeleid is de curator verplicht het bestuur of management hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Naar schatting kosten de faillissementen de Nederlandse economie dit jaar 3,5 miljard euro.

Reageer op dit artikel