nieuws

Parttimers goed voor productiviteit

Digitaal werken

Ze kletsen minder, drinken minder koffie en vergaderen veel minder. Deeltijders zouden per uur wel eens productiever kunnen zijn dan hun collega’s met een volledig dienstverband.

Ze kletsen minder, drinken minder koffie en vergaderen veel minder. Deeltijders zouden per uur wel eens productiever kunnen zijn dan hun collega’s met een volledig dienstverband.

Uurproductie
Bij de gemeente Den Haag werd de productiviteit gemeten bij vijf verschillende diensten. Zowel het gemeentelijk architectenbureau als de reinigingdienst deden aan het onderzoek mee. Afdelingen met een groot aantal parttimers bleken niet minder productief dan de gemeenteonderdelen met voornamelijk fulltimers. Veel leidinggevenden gaven zelfs aan dat ze de uurproductie van deeltijders hoger inschatten.

Ondergrens
”Wel is er een duidelijke ondergrens”, stelt hoogleraar Gerard Evers van de Universiteit van Tilburg die het onderzoek begeleidde. “Een werkweek moet niet minder dan 24 uur tellen, want dan ben je te veel tijd bezig met coördineren en overleg. Het is dan ook lastig om dossiers over te dragen. Eigenlijk is een werkweek van 32 uur ideaal. Je ziet dat die mensen minder lummelen en hun tijd efficiënter besteden.” Ook leidinggevenden kunnen zonder probleem een dag minder gaan werken, blijkt uit het onderzoek.

Lastig
Het is voor het eerst dat in een ambtelijke omgeving productiviteit is gemeten. Een lastige klus, volgens Evers, “want het is geen gloeilampenfabriek waar je aan het eind van de dag het aantal lampen kunt tellen.” Het bleek echter meestal wel mogelijk om producten en diensten van afdelingen helder te definiëren. “De volgende stap is dat je niet alleen de kwantiteit meet, maar ook kijkt naar de kwaliteit.” Lastig waren de beleidsmedewerkers. Want hoe meet je de kwaliteit van een advies aan de wethouder?

Reageer op dit artikel