nieuws

Automatiseren is nodig!

Faciliteren

Hoe staat het met de personeelsadministratie bij het bedrijf waar jij werkt? Is alles al geautomatiseerd of gebruikt men nog steeds de ouderwetse methode? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven nog steeds terughoudend zijn met het verder automatiseren van HRM-functies.

Hoe staat het met de personeelsadministratie bij het bedrijf waar jij werkt? Is alles al geautomatiseerd of gebruikt men nog steeds de ouderwetse methode? Uit onderzoek blijkt dat bedrijven nog steeds terughoudend zijn met het verder automatiseren van HRM-functies.

Een digitaal personeelsdossier, opgeven welke leasauto je wilt via een gebruiksvriendelijke website of een speciale site voor jaaropgaven; het is allemaal mogelijk met e-HRM. Dit begrip wordt gebruikt als aanduiding voor HRM-applicaties die gebaseerd zijn op webtechnologie (intranet en internet). Alle software voor deze automatisering is al een tijdje op de markt maar bedrijven zijn nogal terughoudend in het gebruik ervan. Dit blijkt onder andere uit het Trendrapport 2003 van het Platform Topmanagement en IT.

Voordelen
Dat automatisering van de personeelsadministratie voordelen heeft, blijkt uit het volgende voorbeeld. Eind 2001 ging het behoorlijk slecht met KPN. Het bedrijf had enorme schulden en het bedrijf werd gedwongen maatregelen te nemen. In december werd een plan goedgekeurd voor de automatisering van alle HRM-functies. De omvang van de personeelsafdelingen moest drastisch verminderen evenals de human recource IT-kosten. Het bedrijf maakte gebruik van nieuwe software, voor de kenners: People Soft HR 7.5 werd vervangen door versie 8.5 (webbased). De personeelsadministratie werd zo veel mogelijk geautomatiseerd.

Resultaat
De resultaten voor KPN: de personeelsafdelingen zijn behoorlijk gekrompen, de nieuwe versie van PeopleSoft wordt nu gebruikt door 25.000 mensen terwijl de oude 550 gebruikers had. Dat komt omdat medewerkers nu zelf gegevens kunnen aanvullen die anders door administratieve medewerkers werden ingevoerd. Ook zijn er veel besparingen op de administratieve handelingen. Dat klinkt allemaal erg positief. Waarom zijn de bedrijven dan zo voorzichtig? Zoals ook uit het voorbeeld van KPN blijkt, zal de afdeling personeelsadministratie inkrimpen. Er zullen dus veelal ontslagen moeten vallen en dat is nooit leuk. Ook twijfelt het management van een bedrijf vaak, omdat een nieuw systeem de rust binnen een bedrijf verstoort en de vertrouwde gang van zaken. Toch wordt geadviseerd om niet te lang te wachten met de automatisering.

Informatie
Meer informatie over verschillende personeelsinformatiesystemen is onder andere te vinden op de volgende websites van salarisnet, softwarepakketten en pwnet.

Reageer op dit artikel