nieuws

Door de regels het bos niet meer zien

Faciliteren

Regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes, welk bedrijf wordt er niet gek van. Vooral de kleinere ondernemingen besteden veel tijd aan de administratieve lasten. Dit is te lezen in het rapport ‘Onevenredig belast! Administratieve lasten in het kleinbedrijf 2002’.

Regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes, welk bedrijf wordt er niet gek van. Vooral de kleinere ondernemingen besteden veel tijd aan de administratieve lasten. Dit is te lezen in het rapport ‘Onevenredig belast! Administratieve lasten in het kleinbedrijf 2002’.

Natuurlijk zullen er altijd regels zijn, maar het zijn er nu wel erg veel. Heb jij soms ook niet het gevoel dat je alles drie keer moet doen voor de overheid? Dan ben je niet de enig die tot deze conclusie is gekomen.
Met name het kleinbedrijf besteedt veel tijd aan de uitvoering van wetten en andere voorschriften. Uit het rapport ‘Onevenredig belast’ blijkt dat de administratieve lasten in het kleinbedrijf negen procent van de toegevoegde waarde bedragen. Voor het middenbedrijf is dat twee procent en voor het grootbedrijf maar één procent.

Boosdoeners
Vooral de wetgevingen op het gebied van milieu en op het gebied van verkeer en waterstaat zijn de boosdoeners. Nu moet je aan meerdere instanties dezelfde gegevens opsturen. Waarom kan dat niet gewoon worden gecombineerd? Onderzoeksbureau EIM adviseert in het rapport ‘Onevenredig belast’ om kleine bedrijven te ontzien als het aankomt op de informatievoorziening.

Communicatie
Departementen moeten niet alleen inhoudelijk rekening gaan houden met kleine bedrijvende bij het opstellen van nieuwe regels. Ook de manier waarop regels gecommuniceerd worden, moet verbeteren. De meeste nieuwe regels zijn niet eens bekend bij de kleinere ondernemingen. En iedereen weet maar al te goed wat voor een werk het kan opleveren, als er opeens toch moet worden voldaan aan de wet!

Reageer op dit artikel