nieuws

Leeftijd niet bepalend voor ziekteverzuim

Faciliteren

Dat 50-plussers minder goed kunnen leren, minder flexibel zijn en minder goed tegen hoge werkdruk kunnen blijkt een mythe. Ook verzuimen de meeste ouderen niet lang. Dat zijn uitkomsten uit een onderzoek door TNO Arbeid.

Dat 50-plussers minder goed kunnen leren, minder flexibel zijn en minder goed tegen hoge werkdruk kunnen blijkt een mythe. Ook verzuimen de meeste ouderen niet lang. Dat zijn uitkomsten uit een onderzoek door TNO Arbeid.

Ouderen voldoen niet aan de cliché-beelden die er over hen bestaan. Hun mentale vermogens nemen met de leeftijd toe: kennis en ervaring, het vermogen te associëren en overzicht te houden over een probleem. De onderzoekers vinden dat werkgevers daar in het werk te weinig gebruik van maken.

Volgens het onderzoek bepaalt niet de leeftijd van 50-plussers hun inzetbaarheid. Dat zijn andere factoren:  fysiek belastend werk, leefstijl en functieduur. Ouderen rond zestig jaar die korter dan een jaar in dezelfde functie werkten verzuimden gemiddeld nog geen vijf dagen. Wie langer dan negen jaar in dezelfde functie werkte was gemiddeld negen dagen per jaar ziek.

Hier vind je een samenvatting van het onderzoek.

Reageer op dit artikel