nieuws

Terug naar het plastic bekertje

Faciliteren

Eenmalige (automaten)bekers, met name plastic en kartonnen koffiebekertjes, zijn in het algemeen minder belastend voor het milieu dan porseleinen kopjes of aardewerk mokken. Het afwassen van al die mokken blijkt namelijk een groter effect op het milieu te hebben dan het gebruik van een eenmalig bekertje.

Eenmalige (automaten)bekers, met name plastic en kartonnen koffiebekertjes, zijn in het algemeen minder belastend voor het milieu dan porseleinen kopjes of aardewerk mokken. Het afwassen van al die mokken blijkt namelijk een groter effect op het milieu te hebben dan het gebruik van een eenmalig bekertje. Dat is de uitkomst van een recente TNO-studie.

Veel mensen denken dat je de koffie op kantoor beter uit een porseleinen kopje of aardewerk beker kunt drinken. De TNO-studie maakt aan die opvatting een einde. Afwassen blijkt uiteindelijk een groter negatief effect op het milieu te hebben dan de productie van eenmalige bekertjes. Zéker als ook nog de recycling en herwerwerking worden meegenomen.

TNO neemt in haar studie alle denkbare aspecten mee die effect op het milieu hebben, zoals de productie, de reiniging, het transport, de afvalverwerking en recycling en het daarbij behorende transport, de behandeling van afvalwater enzovoort. Grafieken maken in één oogopslag duidelijk dat mokken en porseleinen kopjes in vrijwel alle milieucategorieën aanzienlijk slechter scoren.

We kunnen op kantoor dus weer met een gerust hart kiezen voor het gemak, maar vooral voor de hygiëne van eenmalige plastic of kartonnen bekertjes. En wat denk je van het ‘opgeruimde’ aanrecht in de afdelingskeuken!

Reageer op dit artikel