nieuws

Werkplek verder weg

Faciliteren

Nederlanders wonen steeds verder weg van hun werkplek. Gemiddeld zit er 17 kilometer tussen kantoor en thuis.

Nederlanders wonen steeds verder weg van hun werkplek. Uit cijfers van het CBS blijkt dat werknemers vorig jaar gemiddeld 17 kilometer van kantoor woonden, tegen 13 kilometer in 1985.

MEER KILOMETERS

Nederlanders van 12 jaar en ouder hebben vorig jaar gemiddeld bijna 35 kilometer per dag afgelegd, in 1985 was dat 30 km. Vorig jaar werd circa 188 miljard kilometer gereisd. Meestal pakt men de auto.

In 16 jaar tijd is het aantal autokilometers met ruim 43% gegroeid. Dit komt deels doordat automobilisten steeds vaker alleen in de auto zitten. Werknemers carpoolen vooral als het om lange afstanden gaat. De belangrijkste reden voor het gegroeide aantal kilometers is dat mensen verder van het werk af wonen. In 1985 woonden Nederlanders 13 kilometer van hun werk, vorig jaar was dat 17 kilometer. Mensen die met de auto naar het werk gaan, leggen per dag ongeveer 21 kilometer af.

OV EN FIETS

Ook het reizen per spoor is toegenomen. Na auto en trein is de fiets het meest gebruikte vervoermiddel. De gemiddelde woon-werkafstand die treinreizigers afleggen is 46 kilometer Mensen die de tram, bus of metro nemen, reizen ongeveer 15 km. en fietsers leggen al jaren 4 km. af.

Bron: CBS

Reageer op dit artikel