nieuws

Werkplek wordt steeds kleiner

Faciliteren

Werknemers krijgen steeds minder kantoorruimte tot hun beschikking. Deze krimp van persoonlijke werkruimte komt doordat steeds meer organisaties hun werknemers van privékantoren naar open ruimten verplaatsen. De verwachting is dat een kwart van de werknemers over drie jaar geen eigen werkruimte meer heeft.

Werknemers krijgen steeds minder kantoorruimte tot hun beschikking. Ongeveer twee derde van door Corenet Global ondervraagde werkgevers verwacht dat over drie jaar een kwart van de werknemers geen eigen werkruimte meer heeft. Op dit moment is dat tien procent. De verwachting is dat een kwart van de werknemers over drie jaar geen eigen werkruimte meer heeft.

De krimp van de persoonlijke werkruimte komt doordat steeds meer organisaties hun werknemers van privékantoren naar de open ruimten verplaatsen. Dat doen zij om meer samenwerkplekken te creëren. Werk is tegenwoordig steeds meer op samenwerken gericht, wat tot minder, ruimte-innemende individuele werkplekken leidt. Daarnaast blijven de onroerendgoedprijzen stijgen en zoeken bedrijven naar manieren om minder ruimte in te nemen.

Een andere trend die een krimp van de werkplek versnelt, is de ontwikkeling van de technologie. Grote computermonitoren die voorheen met gemak een hele hoek van het werkoppervlak innamen, zijn vervangen door platte, lichtgewicht monitoren. Ook laptops worden steeds meer op de werkvloer gezien. Dat maakt flexibel gebruik van ruimte mogelijk. Innovatieve monitorarmen leveren meer werkoppervlak op en laten de voor de werknemer beschikbare ruimte groter lijken, terwijl deze in feite minder ruimte heeft.

Bron: Het Financieele Dagblad

Reageer op dit artikel