nieuws

Ook kantoorhumor onderhevig aan trends

Geen categorie

Iedereen had in de jaren zeventig wel een eigen Mr. Humphries of Mrs. Slocombe op de werkvloer. Later had ieder kantoor wel een eigen ‘juffrouw Jannie’. Kantoorhumor maakt het gezellig, de redenen waarom gelachen wordt fluctueert echter door de tijd. Maar blijft het lachen op de werkvloer van de toekomst?

Iedereen had in de jaren zeventig een eigen Mr. Humphries of Mrs. Slocombe op de werkvloer. Later had ieder kantoor wel een eigen ‘juffrouw Jannie’. Kantoorhumor maakt het gezellig, de redenen waarom gelachen wordt fluctueert echter door de tijd. Maar blijft het lachen op de werkvloer van de toekomst?

Volgens trendwatcher Bakas kan niemand meer aankomen met een dommeblondjesmop. ‘Je hoort ze ook nauwelijks meer’, zegt Bakas in Management Team. ‘Dat komt doordat de vrouwen het heft in eigen hand hebben genomen en grappen terug maken over domme blonde mannen. Daarnaast worden vrouwelijke eigenschappen steeds belangrijker binnen bedrijven, dan wordt het moeilijk om ermee te spotten.’

Humor wordt volgens Bakas door de toegenomen globalisering meer politiek correct. Omdat de meningen over wat grappig is wereldwijd uiteenlopen, kunnen werknemers niet alles maken. ‘Op de Nederlandse werkvloer wordt veel lol gemaakt’, zegt Bakas. Dat komt omdat we hier een kortere afstand tot ‘de bazen’ kennen in vergelijking tot Frankrijk of Duitsland. Bakas: ‘Daar is meer hiërarchie, werknemers durven geen grap over de baas te maken. Daar beperkt de humor zich tot graffiti op het toilet.’

Veel kantoorhumor wordt ten koste van iemand gemaakt. Vaak zijn nieuwkomers de klos. In dat geval fungeert de grap als initiatierite, waarbij de nieuwkomer als het ware wordt ontgroend. En dan kun je de manager er wel bijhalen, maar van een slachtofferrol op de werkvloer, is nog nooit iemand beter geworden. ‘Teruggrappen’ is dan de beste remedie!

Bron: Management Team

Reageer op dit artikel