nieuws

Kop in ‘t zand

Geen categorie

Leidinggevende managers vertonen systematisch vluchtgedrag. Zij ontlopen lastige verantwoordelijkheden. Er is sprake van managerial no go area’s. Dat is een van de uitkomsten van een groot onderzoek van adviesbureau Berenschot en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen. De resultaten werden onlangs gepresenteerd in het boek met de titel ‘Managers zijn struisvogels’. Met andere woorden: ze steken de kop in ’t zand.

Leidinggevende managers vertonen systematisch vluchtgedrag. Zij ontlopen lastige verantwoordelijkheden. Er is sprake van managerial no go area’s. Dat is een van de uitkomsten van een groot onderzoek van adviesbureau Berenschot en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarissen (NCD). De resultaten werden onlangs gepresenteerd in het boek met de titel ‘Managers zijn struisvogels’. Met andere woorden: ze steken de kop in ’t zand.

De term ‘managerial no go area’ is afkomstig van Berenschot-directievoorzitter Theo Camps. Hij produceerde het onderzoek en het boek samen met Janka Stoker (Berenschot) en Bert Jurgens van Bureau Geerts & Jurgens. Ruim 700 NCD-leden deden mee aan de via internet gehouden enquête.

Uit het onderzoek komt naar voren dat iedere manager ervaring heeft met bijvoorbeeld het niet diep genoeg in de eigen organisatie durven kijken, het negeren van periodieke rapportages en het onvoldoende interesse tonen in klantrelaties. Bij een op de vijf managers leidt dit tot systematisch vermijdingsgedrag.

Van managers met een hoog vluchtgedrag delegeert 20 tot 25 procent regelmatig zaken waar hij zelf tegenop ziet. Managers die leidinggeven aan meer dan 200 medewerkers, vertonen minder vluchtgedrag dan collega’s die kleine organisaties aansturen.

Om vluchtgedrag te voorkomen is het nodig dat organisaties leidinggevenden selecteren op hun vermogen om de dialoog met medewerkers aan te gaan. Verder is het te sterk sturen op resultaat – al dan niet gekoppeld aan individuele beloningen – doorgeschoten. Er moet een sterker accent worden gelegd op leiderschap waarbinnen normen en waarden een belangrijke plaats innemen.

Reageer op dit artikel