nieuws

Grijze muis, krachtpatser, knuffeldierof Mr(s) Perfect

Geen categorie

De ene baas is de andere niet; leidinggevenden vallen in vier types uiteen: Grijze Muis, Krachtpatser, Knuffeldier en Mr(s) Perfect. Als je iets van je baas gedaan wilt krijgen, is het handig als je weet welk type hij is. Wij leggen het uit.

De ene baas is de andere niet; leidinggevenden vallen in vier types uiteen: Grijze Muis, Krachtpatser, Knuffeldier en Mr(s) Perfect. Als je iets van je baas gedaan wilt krijgen, is het handig als je weet welk type hij is.

De Grijze Muis is vaak een naar voren geschoven vakman met weinig leiderskwaliteiten. Hij kan worden overgehaald wanneer je een realistisch plan hebt en loyaliteit toont als de grijze muis een reprimande heeft gekregen.

De Krachtpatser is autoritair en niet empathisch. Krachtpatsers worden ontvankelijk wanneer je een ongevraagde prestatie voor ze levert.

Het Knuffeldier is consensusgericht en altijd aanspreekbaar. Hem aanspreken op zijn angst voor conflicten kan helpen om impasses te doorbreken.

Mr(s) Perfect is het ideaaltype en vereist geen speciale benadering zolang je het voor hem of haar aantrekkelijk kan maken en hem z’n zin kunt geven.

De meeste mensen echter die ontevreden zijn over hun baas, klagen bij collega’s in plaats van actie te ondernemen. Dit versterkt de onvrede en leidt tot passiviteit. Realiseer je dat je baas zelden zelf het initiatief tot verandering neemt: hij is namelijk wel tevreden met zichzelf. Zo vindt 95 procent van de bazen dat hij inspanning van z’n medewerkers waardeert – tegenover 18 procent van de werknemers!

Bron: Elsevier

Reageer op dit artikel