nieuws

Helft van Nederlandse notebookgebruikers heeft last van pols, nek, of andere gewrichten door slechte werkhouding

Geen categorie

Waarom negeert de Nederlandse computergebruiker de ergonomieregels voor een goede werkhouding zodra ze overstappen van een pc naar een notebook? Uit recent onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Logitech, blijkt dat maar liefst 87 procent van de Nederlanders die een notebook gebruiken zich niet bewust is van zijn of haar werkhouding.

Waarom negeert de Nederlandse computergebruiker de ergonomieregels voor een goede werkhouding zodra ze overstappen van een pc naar een notebook? Uit recent onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Logitech, blijkt dat maar liefst 87 procent van de Nederlanders die een notebook gebruiken zich niet bewust is van zijn of haar werkhouding.

Dit is verontrustend omdat bijna de helft last heeft van pols, nek of andere gewrichten bij het gebruik van een notebook. Des te vervelender is het als laptopgebruik – zoals bij meer dan de helft van de respondenten – noodzakelijk is voor het uitvoeren van het werk.

Een goede werkhouding, regelmatige pauzes en bewust gebruik van computers, voorkomt pijnlijke gewrichtsklachten. Jarenlang was dit het mantra voor consumenten en zakelijke computergebruikers die intensief met een pc werkten. Sinds de opkomst van notebooks lijkt dit niet meer te gelden. Slechts 13 procent van de Nederlandse notebookgebruikers let bewust op zijn houding.

Het meest verontrustend is dat het merendeel (71 procent) van de notebookgebruikers zegt dat hun zithouding niet is verbeterd of verslechterd sinds het gebruik van de laptop. Dat betekent dat men zich er niet van bewust is dat een notebook om een andere houding vraagt dan een desktop pc. Dat beaamt ook professor Molenbroek van TU Delft en tevens voorzitter van de nederlandse Vereniging voor Ergonomie: ‘Computergebruikers nemen het kleinere toetsenbord en beeldscherm van een notebook vaak op de koop toe, tot ze klachten krijgen.’

Meer dan de helft van de 538 respondenten geeft aan dat ze van hun werkgever geen voorlichting krijgen over een ergonomische werkhouding in relatie tot een notebook. Professor Molenbroek: ‘Juist notebookgebruikers moeten beter voorgelicht worden over de consequenties van het werken ermee. De houding kan eenvoudig verbeterd worden door het gebruik van een extra toetsenbord, muis en een standaard.’

In de praktijk blijkt dat ruim 70 procent van de laptopgebruikers nu al een losse muis gebruikt, maar een extra toetsenbord (11 procent) en een laptopstandaard (26 procent) zijn veel minder ingeburgerd. Dat geldt zéker voor de privégebruiker. die gebruikt nog minder vaak een standaard en/of een apart toetsenbord. Dit terwijl 45 procent van hen de laptop ook zakelijk (en dus intensief) gebruikt .

Reageer op dit artikel