nieuws

Het mes in zakenreizen en diners

Geen categorie

Werken wordt minder ‘leuk’. Door de economische malaise zetten bedrijven steeds vaker het mes in zakenreizen, diners en feesten. Er zijn minder congressen, minder zakelijke bezoeken en minder detacheringen.

Werken wordt minder ‘leuk’. Door de economische malaise zetten bedrijven steeds vaker het mes in zakenreizen, diners en feesten. Er zijn minder congressen, minder zakelijke bezoeken en minder detacheringen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal zakelijke overnachtingen in Nederland is in de eerste vijf maanden van 2009 ten opzichte van vorig jaar met bijna een tiende gedaald tot zo’n zes miljoen. Volgens het statistisch bureau proberen bedrijven kosten te drukken door het aantal overnachtingen van personeel in hotels te verminderen.

Eerder dit jaar bleek dat bedrijven ook bezuinigen op zakenreizen over de grens. In de eerste twee maanden van 2009 zouden 19 procent minder tickets verkocht zijn dan in diezelfde periode een jaar eerder.

De bezuinigingen houden niet op bij reizen en overnachtingen. Uit onderzoek van HR-adviesbureau Towers Perrin afgelopen voorjaar, bleek dat een kwart van de bedrijven ook wil bezuinigen op diners. Ruim een derde van de bedrijven zei bovendien het mes te gaan zetten in het budget voor personeelsfeesten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt ook een lichtpuntje. De daling van het aantal zakelijke overnachtingen duidt op een vermindering van het aantal vergaderingen. De zo vaak gehekelde vergadercultuur heeft dus ook last van de crisis!

Bron: zibb.nl

Reageer op dit artikel