nieuws

Het betere ellebogenwerk

Geen categorie

Recessie en schaarste op de arbeidsmarkt zorgen voor (meer) rattenstreken op de werkvloer. Via het betere ellebogenwerk trachten werknemers het vege lijf te redden, zodat niet hij/zij maar een collega wordt ontslagen.

Recessie en schaarste op de arbeidsmarkt zorgen voor (meer) rattenstreken op de werkvloer. Via het betere ellebogenwerk trachten werknemers het vege lijf te redden, zodat niet hij/zij maar een collega wordt ontslagen In tijden van recessie wordt het eerst bezuinigd op marketing en reclame, daarom zal rattengedrag vooral op die afdelingen en bij bedrijven in die branches verhevigen.

Joep Schrijvers publiceerde enkele jaren geleden het boek ‘Hoe word ik een rat’? De beste manier om jezelf te weren tegen ratten, is volgens Schrijvers zelf ook ‘rattig’ te zijn. Alles is toegestaan: intimideren, vleien, lobbyen en reputaties beschadigen. Daarnaast is het verstandig om je voor te doen als een betrokken werknemer. Collega’s moeten denken dat je authentiek en betrokken bent.

Kees Cools, hoogleraar corporate finance aan de Rijksuniversiteit Groningen, wil dat de bonuscultuur wordt afgeschaft. Volgens hem leveren prestatiebeloningen te weinig op en leiden ze tot perverse effecten zoals manipulatie en soms tot fraude. Bovendien is de hardheid van financiële targets deels gestoeld op illusies. Schrappen van bonussen kan volgens hem rattengedrag indammen. Rattengedrag is gericht op de korte termijn en is daardoor schadelijk voor ondernemingen.

Bron: mdweekly /

Reageer op dit artikel