nieuws

‘Je ding doen’ is vaagste vaagtaal van 2009

Geen categorie

‘Je ding doen’ is de vaagste vaagtaal van 2009. Dat vinden de 1950 deelnemers aan de Vaagtaalverkiezing. Op enige afstand volgen ‘een stukje’, ‘proactief’, ‘zeg maar’ en ‘doorcommuniceren’.

‘Je ding doen’ is de vaagste vaagtaal van 2009. Dat vinden de 1950 deelnemers aan de Vaagtaalverkiezing. Op enige afstand volgen ‘een stukje’, ‘proactief’, ‘zeg maar’ en ‘doorcommuniceren’.

In totaal deden 1950 mensen mee aan de Vaagtaalverkiezing 2009. Hiervan stemde 15 procent op ‘je ding doen’. Hiermee kreeg deze vage uitdrukking de titel vaagste vaagtaal van 2009.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. Een groep taaldeskundigen selecteerde vervolgens uit alle inzendingen vijftig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via www.vaagtaal.nl zijn stem uitbrengen op maximaal drie van deze genomineerde woorden.

Territoriumdrift uit zich in taal

De meeste stemmers deden ook mee aan de vaagtaal-enquête. Wat blijkt? Vrouwen ergeren zich mateloos aan de uitdrukking ergens een plasje over doen. Mannen vinden dit juist heel normaal. Ook hebben mannen er geen bezwaar tegen om hands-on handjes en voetjes te geven aan hun bestaan, tot grote ergernis van vrouwen. Opvallend is dat niet alleen vrouwen dit soort machotaal vaag vinden. Ook lager opgeleiden voelen zich al snel ondergezeken als iemand een verbaal plasje over ze doet.

Vage vrouwentaal

Terwijl mannen hun geurvlaggetjes uitzetten, praten vrouwen veel minder ‘’lichamelijk’. Zo vinden vrouwen oké (uitgesproken als ‘okééé’) heel oké en houden ze van letterlijk, terwijl ze het figuurlijk bedoelen. Ze hebben het ook over duurzaam en input/throughput/output. Voor de meeste mannen is deze abstracte taal uitermate vaag.

Ouderdom komt met gebreken…

… en met ergernis over zorgtaal. Gepensioneerden voelen zich betutteld door uitdrukkingen als ‘een stukje, of dicht bij jezelf blijven’. Ook het zogeheten stepped-care-model is deze groep liever kwijt dan rijk.

Vage competenties

Onderwijs is tegenwoordig competentiegericht. Toch vinden veel stemmers competenties maar vaag. Dit hinderlijke woord staat op plaats nummer elf van de vaagste vaagtaal van 2009. Opvallend is dat studenten en scholieren zich het meest aan competenties ergeren: bij deze groep eindigt competentie dan ook op een eervolle zesde plaats.

Top 10

je ding doen
een stukje
proactief
zeg maar
doorcommuniceren
stakeholder
definitief eindconcept
out-of-the-box
oké
dicht bij jezelf blijven

Meer weten of meevechten tegen vaagtaal? Lees dan het boekje Vaagtaal van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser dat onlangs verscheen. ISBN is 9789077881606. Bron: www.vaagtaal.nl

Reageer op dit artikel