nieuws

Europese Unie naar vier maanden ouderschapsverlof

Geen categorie

In Nederland hebben ouders sinds dit jaar recht op zes maanden ouderschapsverlof, maar binnen de Europese Unie bestaan er grote verschillen. De Europese ministers van Sociale Zaken hebben een akkoord bereikt om van het ouderschapsverlof in de hele Europese Unie vier maanden te maken

In Nederland hebben ouders sinds dit jaar recht op zes maanden ouderschapsverlof, maar binnen de Europese Unie bestaan er grote verschillen. De Europese ministers van Sociale Zaken hebben een akkoord bereikt om van het ouderschapsverlof in de hele Europese Unie vier maanden te maken.

In de meeste landen kun je niet langer dan drie maanden zwangerschapsverlof opnemen. Maar in Frankrijk, Tsjechië en Polen kun je na de geboorte zelfs drie jaar, onbetaald, thuisblijven zonder je baan te verliezen. En hoewel je in Zweden ‘maar’ een kleine anderhalf jaar vrij krijgt, is dit wel tegen 90 procent van je loon. Groot-Brittannië, België, Ierland en Portugal zullen hun ouderschapsverlof moeten verlengen.

Oud

In Nederland hebben ouders sinds 1 januari 2009 recht op 26 weken ouderschapsverlof. Voorheen was dit 13 weken. Meestal is deze periode onbetaald, al betalen sommige werkgevers zoals de overheid wel (gedeeltelijk) door. Het verlof moet opgenomen worden voordat het kind acht jaar is. Ook kan iedere ouder die ouderschapsverlof opneemt vanaf 2009, aanspraak maken op ouderschapsverlofkorting op de loonbelasting. Dit komt neer op 3,99 euro per verlofuur.

Nieuw

Met de nieuwe Europese regels krijgen beide ouders vier maanden verlof bij de geboorte, maar kunnen zij ook tot drie maanden aan elkaar overdragen. Zo kan een ouder tot 7 maanden ouderschapsverlof opnemen. In sommige landen was het nog niet mogelijk verlof aan de partner over te dragen. De richtlijn rond het ouderschapsverlof moet overigens nog omgezet worden in nationale wetgeving; dat kan tot 2012 duren.

Bron: hrpraktijk / Manon Schuttrups

Reageer op dit artikel