nieuws

Werknemer ziet zomerperiode zonniger in dan in 2009

Geen categorie

Eenderde van de Nederlandse werknemers ziet op tegen de zomerperiode op het werk. Dit percentage is in vergelijking met 2009 afgenomen, vorig jaar zag 42% de zomerperiode somber in. De voornaamste reden (23%) was vorig jaar dat er in verband met de crisis geen vakantiekrachten werden ingehuurd. Dit jaar is dit percentage gedaald naar slechts 12%. Deze gegevens blijken uit een online onderzoek van Unique.

Eenderde van de Nederlandse werknemers ziet op tegen de zomerperiode op het werk. Dit percentage is in vergelijking met 2009 afgenomen, vorig jaar zag 42% de zomerperiode somber in. De voornaamste reden (23%) was vorig jaar dat er in verband met de crisis geen vakantiekrachten werden ingehuurd. Dit jaar is dit percentage gedaald naar slechts 12%. Deze gegevens blijken uit een online onderzoek van Unique.

Zomer is een uitdaging
Unique peilt ieder jaar hoe de Nederlandse werknemer de zomerperiode op het werk tegemoet ziet. De zomermaanden blijven binnen veel organisaties een uitdaging aangezien veel mensen afwezig zijn en de werkdruk hierdoor vaak stijgt. 50% zegt dit jaar dat vakanties goed worden afgestemd binnen hun organisatie en dat zij geen problemen verwachten. Net als nog eens 6% van de respondenten die aangeeft dat er vakantiekrachten ingezet worden tijdens de pieken. 11% vindt het niet erg om een tandje harder te werken en ziet dan ook niet erg tegen de zomerperiode op.

Flexibele medewerkers
‘De effecten van de economische crisis zijn dit jaar duidelijk verminderd als we kijken naar de inzet van flexibel personeel,’ stelt Jeannine Peek, algemeen directeur van Unique. ‘Wij merken dat veel organisaties nog voorzichtig zijn met het aannemen van vaste medewerkers. Ten opzichte van vorig jaar is er dit jaar al meer vraag naar flexibele medewerkers voor de zomerperiode. Daarnaast hebben veel ondernemers geleerd van de crisis en anticiperen zij nu op het economisch herstel door hun flexibele schil te verruimen. Door flexibel te zijn als organisatie loop je weinig risico en is het makkelijker om mee te bewegen met economische veranderingen.’

Reageer op dit artikel