nieuws

Wat te doen met je pensioen

Geen categorie

Ook jongeren in de leeftijd van 21 tot 34 jaar zouden verhoudingsgewijs vaker voor het betalen van minder premie kiezen en dus voor een lagere pensioenuitkering of later stoppen met werken. 35 procent van de 1301 ondervraagde werknemers geeft aan nog niet toe te zijn aan een flexibeler collectief pensioen. Als belangrijkste redenen daarvoor noemen de meeste mensen tevredenheid met hun huidige pensioenvoorziening en te grote onzekerheid. Zij willen risico’s liever uitsluiten. De overige 26 procent van de werknemers twijfelt nog of heeft geen mening over een flexibeler collectief pensioen.

Dat Nederland steeds individualistischer wordt, onderschrijft 70 procent van de ondervraagden. Een meerderheid noemt die ontwikkeling zelfs ‘naar’. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de meeste werknemers in loondienst – flexibiliseringsbehoefte of niet – het collectief pensioen op zichzelf als voorziening willen behouden. Maar liefst 65 procent van de werknemers noemt de pensioenregeling als belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde, gevolgd door vakantiedagen (62 procent) en de dertiende maand (47 procent).

De leaseauto valt zelfs buiten de top 10 en bekleedt met slechts 9 procent een 11e plek. Desgevraagd zegt ruim 8 op de 10 werknemers een functie met een goede pensioenregeling boven een functie met een mooie leaseauto te verkiezen. Met name de secundaire arbeidsvoorwaarden fietsplan, extra vakantiedagen kopen, telefoon van de zaak en laptop van de zaak zijn veel vaker ‘in het bezit’ dan dat ze door de werknemer daadwerkelijk als belangrijke arbeidsvoorwaarden worden gezien.

 

Reageer op dit artikel